23 Жовтня, 2024 7:30 pm

Очільниця податкової Сумщини позичила майже 3 млн гривень у 12-річного сина

“Борг” жінка досі не віддала. У декларації чиновниці помітили й інші факти, які можуть свідчити про значне заниження вартості набутого майна.

Голова податкової Сумщини та депутатка від “Слуги народу” Олена Хотенко у 2018 році позичила 2,8 млн гривень у сина-семикласника і досі не повернула. Про це повідомила голова антикорупційного центру “Межа” Мартина Богуславець у колонці на “Українській правді”.

Син чиновниці — “успішний ФОП”

У декларації Олени Хотенко, в. о. начальника Головного управління Державної податкової служби, продовжує “висіти” позика у 2,8 млн грн.

“От тільки найцікавіше те, що ці гроші їй позичив 12-річний син у 2018 році. Залишається відкритим питання щодо спроможності 7-класника позичити матері таку суму”, — пише Марина Богуславець.

Зараз син чиновниці став “успішним 18-річним ФОПом, що за декларацією матері, за минулий рік отримав 3 млн грн доходу”.

Повідомляється, що у 2016 році Хотенко не задекларувала майно чоловіка – частину будинку в Рівненській області.

“Очевидно, перебуваючи тоді на посаді заступника начальника податкової Запорізької області, Хотенко не випадково “забула” про будинок загальною площею у 550 квадратів. Часто таких неточностей допускають посадовці, щоб не потрапити в поле зору правоохоронних органів щодо походження коштів на таке майно.
Малоймовірним є те, що податківиця не знала про будинок чоловіка, адже половина цього будинку належала тоді її матері – громадянці Росії Людмилі Тімофєєнко. До речі, саме цю половину мати подарувала доньці торік.

Цікаво, що Хотенко декларує у власності цілий будинок, хоч і меншою на 50 квадратів площею. Насправді половина будинку належить її колишньому чоловікові – Андрію Хотенку, з яким Олена розлучилась у 2019 році.

Знову ж, вартість майна явно занижена – лише 30 тис. грн. Тоді як реальна ринкова ціна будинку становить щонайменше 10,8 млн грн. Адже вартість квадратного метра житла в Рівненській області стартує від 600 дол. (близько 24 тис. грн)”, — зауважила голова Антикорупційного центру.

Мама Хотенко — громадянка Росії

На третьому місяці повномасштабного вторгнення Хотенко отримала дві квартири в подарунок від матері – громадянки Росії.

Вартість житла і на цей раз була явно заниженою. Задекларована вартість квартири в Рівному – 50 тис. грн. Таке житло, що за кілька хвилин від набережної, в самому центрі міста розміром майже 38 квадратних метрів на ринку коштувало на той час щонайменше 672 тис. грн. Це більш як у 13 разів перевищує задекларовану суму.

А за кілька днів після оформлення квартири у Рівному вона отримала в подарунок ще одну – у Києві площею 46 квадратів. І знову за сильно заниженою вартістю – 100 тисяч грн, тоді як ринкова становила мінімум 870 тис. грн.

“У 2015 році Олену Хотенко намагалися люструвати. Однак чиновниця вже тоді достатньо “закріпилася” у державній службі – вона в суді оскаржила наказ Державної фіскальної служби України про звільнення і поновилася на посаді заступника начальника ГУ ДФС у Запорізькій області.

Як і з люстрацією, “пронесло” Хотенко і в 2021 році – коли НАЗК виявило в депутатки ознаки “умисного внесення завідомо недостовірних відомостей при декларуванні”. За 3 роки, відколи матеріали передали за підслідністю до НАБУ, Хотенко замість притягнення до кримінальної відповідальності отримала підвищення”, — пише Марина Богуславець.

Хто така Олена Хотенко?

Як повідомляється на її офіційному сайті, жінка народилась 01 серпня 1971 року у м. Брянка Луганської області.

Хотенко має вищу освіту — закінчила економічний факультет Рівненського державного технічного університету і Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука за фахом фінанси (фінансист-економіст).

Працювала в 1992 – 1999 роках: інженером-технологом пошиття взуття на фабриці «Ремвзуття» у м. Рівне, директором ательє з індивідуального пошиття та ремонту взуття ДКП «Хром», керівником комерційного підприємства роздрібної торгівлі, економістом в Управлінні торгівлі громадського харчування та побутового обслуговування Рівненського міськвиконкому.

З 1999 р. до 2012 р. пройшла шлях від ревізора вiддiлу податкових розслiдувань перевiрок Управлiння податкової міліції до заступника начальника Головного Управління ДФС в області. Хотенко має досвід роботи у громадських радах при: Державній фіскальній службі України і ГУ ДФС у Київській області, Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики та ін.

Олена Хотенко також відома волонтерка та кризова менеджерка.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *