15 Жовтня, 2024 10:20 pm

Міноборони Німеччини більше не вірить у перемогу України у війні, – джерела BILD

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус постійно заявляє, що Україна має перемогти у цій війні. Однак у міністерстві вже немає віри в перемогу України, повідомили BILD поінформовані джерела.

За їхніми словами, у нещодавньому міністерському звіті про поточну ситуацію є такі слова: “Наступ з метою звільнення власної території наразі нездійсненний для України”.

Німеччина не планує поставок “великої техніки” для ЗСУ

Німецькі військові констатують “велике виснаження” у лавах ЗСУ, вони буквально “чекають” майбутньої осінньо-зимової відлиги в надії, що вона загальмує просування ЗС РФ на захід. Росія “з великими втратами планомірно рухається вперед”, йдеться у документі.  Міністерство оборони Німеччини не знає, як зупинити цей наступ. Зосередженість Росії на продовженні бойових дій викликає там “надзвичайну тривогу”.

Крім того, Бундесвер більше не має наміру передавати Україні будь-яку “велику техніку”. Таким чином, після відправки 18 танків Leopard 2 подальших поставок не буде, хоча Бундесвер має близько 300 таких танків. Те ж саме стосується і інших видів техніки – бойових машин піхоти, бронетранспортерів, самохідних гаубиць та інших.

Продовжаться поставки іншої зброї з німецьких складів та нових заводів. Наприклад, у 2025 році українцям передадуть близько 100 000 артилерійських снарядів – стільки ж, скільки й цього року. При цьому Росія постачає своїй армії 375 000 таких боєприпасів на місяць. Фінансова допомога Німеччини для України становитиме 8 млрд євро цього року та 4 млрд наступного року.

Шольц не сказав Зеленському “так”

Президент України Володимир Зеленський відвідав Європу з пропозицією щодо “Плану перемоги”, намагаючись заручитися терміновою підтримкою у боротьбі проти Росії. Однак, за даними BILD, без допомоги західних країн цей план буде складно реалізувати, і ця підтримка постає перед труднощами.

Як повідомляє BILD, Зеленський висунув дві основні вимоги, у тому числі до канцлера Німеччини Олафа Шольца. Це дозвіл на використання західної зброї проти стратегічних цілей у Росії – для цього Зеленський наполягає на постачанні далекобійної зброї, такої як Storm Shadow з Великої Британії, Scalp EG із Франції та Taurus із Німеччини. А також прискорений процес вступу до НАТО (включно з гарантіями безпеки щодо Росії).

Як пише BILD, ці вимоги не були сприйняті в Берліні з ентузіазмом. Шольц не сказав однозначного “ні”, але й позитивної відповіді не дав. Представник уряду не надав BILD подробиць, пославшись на конфіденційність переговорів.

Політолог і професор міжнародної політики в Університеті Бундесверу в Мюнхені Карло Масала заявив в інтерв’ю BILD: “Зеленський не просунувся вперед за двома ключовими пунктами свого переможного плану. Тому з точки зору України європейське турне було невдалим”.

Ситуація для Зеленського загострилася, коли президент США Джо Байден скасував зустріч щодо військової підтримки України в німецькому Рамштайні, заплановану на ці вихідні. Офіційна причина – ураган Мілтон на узбережжі Флориди. Однак, за словами джерела BILD, яке має зв’язки з Україною, це лише привід. Байден нібито більше не хоче коментувати війну Росії проти України напередодні виборів, які відбудуться 5 листопада у США.