16 Жовтня, 2024 9:48 pm

Україна обурена діями США: що сталося?, — Politico

Україна обурена безкомпромісною підтримкою Ізраїлю з боку США і називає це “подвійними стандартами”, оскільки Штати відмовляються збивати російські ракети і дрони над Україною, як роблять це на Близькому Сході. Про це пише Politico.

США бояться ядерної війни

Цього тижня США розгорнули передову систему ППО THAAD для захисту Ізраїлю від іранських балістичних ракет. Проте Україні не надають жодної допомоги подібного рівня попри те, що вона щодня зазнає атак російських безпілотників, ракет і бомб, інформує видання.

Причиною є те, що у РФ є ядерна зброя, тому США бояться ескалації з Москвою. “Жорстка відповідь, яку українці, можливо, не захочуть почути, але, на жаль, вона правильна, полягає в тому, що ми можемо піти на ризик збити іранські ракети над Ізраїлем, не спровокувавши прямої війни з Тегераном, що може призвести до ядерної війни. Набагато більше ризику — з Росією”, — сказав Politico високопоставлений помічник Сенату США, який працює над політикою щодо України.

Розчарування України зростає

Два чиновники адміністрації Джо Байдена також підтвердили це. Білий дім побоюється, що відправлення американських військ в Україну для збиття російських ракет може спровокувати пряме військове зіткнення між двома провідними ядерними державами світу “з потенційно апокаліптичними наслідками”.

“Сумно дивитися на все це як громадянину України, коли заради запобігання ескалації з боку Москви приносять у жертву твою країну і твоїх громадян”, — цитує видання наукового співробітника Українського національного інституту стратегічних досліджень Миколу Бєлєскова.

Київ хоче, щоб Польща і Румунія допомагали збивати російські цілі над західною Україною. Цей варіант обговорюється, але країни поки що не змінюють свою політику, йдеться у статті. Польща заявляє, що не діятиме без повної підтримки всього альянсу НАТО.

При цьому два українські офіцери ППО, які говорили на умовах анонімності, пояснюють, що Штатам легше захистити небо над Ізраїлем, оскільки це невелика країна, і Америка може використовувати корабельні системи ППО. Водночас Україна — величезна і недоступна для західних флотів: її союзникам потрібно буде розмістити ППО на західному кордоні країни, з якого вони зможуть захищати тільки прилеглу територію.

“Члени НАТО, що входять до повітряної оборони України, повинні будуть зробити набагато більший внесок із більшим ризиком “вступити у війну” заради невизначених вигод. Ціна також буде вищою, оскільки частота російських атак набагато вища, ніж спроби Ірану завдати прямих ударів по Ізраїлю”, — сказав директор з військових наук у Лондонському Королівському об’єднаному інституті оборонних досліджень Метью Севілл.

Проте розчарування України зростає, оскільки адміністрація Байдена не робить достатньо, щоб допомогти Києву зупинити російські атаки, пише Politico. Йдеться про повільні постачання зброї й заборону на використання далекобійних ракет для ударів по російській території.

За даними видання, американським чиновникам відомо про зростаюче невдоволення Києва. Вони заявили, що працюють над новими поставками зброї, які, як вони сподіваються, розвіють обурення.