16 Жовтня, 2024 7:28 pm

Мають знати всі… Допомога одиноким матерям і малозабезпеченим: відповіді на 10 найпоширеніших запитань

Як підтвердити статус матері-одиначки? Чи будуть виплати після реєстрації шлюбу? Яка сім’я вважається малозабезпеченою?

До порядку призначення і виплати допомоги на дітей одиноким матерям та державної соціальної допомоги малозабезпеченим нерідко вносяться зміни. Хтось уперше подає документи на оформлення таких виплат, в інших — змінюються життєві обставини. Тож виникає багато запитань. Відповідаємо на найактуальніші.

1. ЗА ЯКИХ ОБСТАВИН ЖІНЦІ НАДАЄТЬСЯ СТАТУС ОДИНОКОЇ МАТЕРІ Й ВОНА НАБУВАЄ ПРАВА НА СОЦІАЛЬНУ ДОПОМОГУ? 

— Право на цей вид допомоги на дітей мають одинокі матері, які не перебувають у шлюбі. За умови, що у свідоцтві чи іншому документі про народження дитини відсутній запис про батька. Або ж запис про батька проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері дитини, — розповідає Галина Луць, заступниця начальника відділу соціальних гарантій управління соціального захисту ЛМР. — Також право на допомогу на дітей одиноким матерям (батькам) має матір (тато) дітей у разі смерті одного з батьків. Але у випадку, якщо не виплачується пенсія у разі втрати годувальника, соціальна пенсія або державна соціальна допомога дитині померлого годувальника.

2. А ЯК ВЛАСНЕ ЖІНЦІ ПІДТВЕРДИТИ, ЩО ВОНА — МАТИ-ОДИНАЧКА? 

— Документальним підтвердженням факту виховання та утримування дитини без участі батька є витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий РАЦСом. А також — довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної чи міської ради, із зазначенням підстави для внесення відомостей про батька до актового запису про народження дитини, якщо батьківство не встановлене.

3. ЯК ОДИНОКИМ МАТЕРЯМ ОТРИМАТИ СОЦІАЛЬНУ ДОПОМОГУ? І В ЯКОМУ РОЗМІРІ ВОНА ВИПЛАЧУЄТЬСЯ? 

— Для призначення допомоги на дітей одиноким матерям слід звернутись до органу соцзахисту чи ЦНАПу й подати відповідну заяву, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики. Окрім того, необхідна декларація про доходи та майновий стан (у ній зазначається інформація про склад сім’ї); довідка про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДПС, ПФУ, фондах соцстрахування тощо) або письмове пояснення із зазначенням розміру доходів; витяг з Державного реєстру; копія свідоцтва про народження дитини. Подати документи можна й онлайн. Як і відправити їх до ЦНАПу чи органу соцзахисту поштою.

Допомога нараховується у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї у розрахунку на одну особу за попередні шість місяців (два квартали, що передують місяцю перед місяцем звернення за призначенням допомоги). У 2024 році розмір прожиткового мінімуму для дитини віком до 6 років становить 2563 гривні, а від 6 до 18 років — 3196 гривень. Допомога виплачується протягом шести календарних місяців.

4. ЗА ЯКИХ УМОВ ОДИНОКІЙ МАТЕРІ МОЖУТЬ НЕ ПРИЗНАЧИТИ ДОПОМОГУ НА ДІТЕЙ? 

— Якщо у складі сім’ї є працездатні особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи. Йдеться про членів родини, які не працювали; не проходили військову службу; не провадили підприємницьку чи професійну незалежну діяльність; не здобували освіту за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти; не зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні й такі, що шукають роботу, сумарно більше ніж три місяці протягом періоду, за який враховуються доходи.

Одинока мати також не отримуватиме виплату, якщо хтось із складу сім’ї протягом 12 місяців перед місяцем звернення за призначенням допомоги здійснив покупку на суму, що перевищує 50 тисяч гривень (земельну ділянку, квартиру чи будинок, транспортний засіб, цінні папери, іноземну валюту, будматеріали чи інші товари довгострокового вжитку тощо). Допомога не призначається й у випадку, якщо хтось із членів сім’ї має на депозитному банківському рахунку кошти загальною сумою понад 100 тисяч гривень або ж ОВДП на таку суму.

Якщо у власності сім’ї є друга квартира чи будинок (крім житла, яке розташоване в населених пунктах, зазначених у переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих РФ), більше ніж один автомобіль чи транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше ніж 15 років (окрім мопеда й причепа), допомога на дитину одиноким матерям також не призначається.

5. ЯКЩО МАТИ ЗАРЕЄСТРУВАЛА ШЛЮБ ЧИ ОТРИМУЄ АЛІМЕНТИ ВІД БАТЬКА ДІТЕЙ, ТО ЧИ МАТИМЕ ПРАВО НА ДОПОМОГУ? 

— Коли одинока мати зареєструвала шлюб, за нею зберігається право на отримання допомоги на дітей, які народилися до шлюбу. Але лише за умови, що такі діти не були усиновлені чоловіком. У випадку одержання аліментів від батька дитини жінка не може вважатися одинокою матір’ю.

6. ЯКУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ МОЖУТЬ ПОНЕСТИ ОДИНОКІ МАТЕРІ (БАТЬКИ), ЯКЩО ВИЯВИТЬСЯ, ЩО ВОНИ НЕПРАВОМІРНО ОТРИМУВАЛИ ДОПОМОГУ? 

— Особи, які отримують ці виплати, зобов’язані повідомляти органам соцзахисту про зміну обставин, що впливають на призначення такої допомоги. Зокрема, про зміни у складі сім’ї, перевищення середньомісячного сукупного доходу сім’ї тощо. Бо якщо отримувач державної допомоги подав документи із свідомо неправдивими відомостями чи приховав обставини, які впливають на її призначення, та отримав виплати, йому доведеться повернути кошти добровільно. Якщо ж цього не зробить, тоді їх стягують у судовому порядку.

— Випадків незаконного одержання соцдопомоги на дітей дуже багато, — додає адвокат Антон Іванов. — До прикладу, жінка, яка має на утриманні неповнолітню дитину, проживає із батьком цієї дитини. Разом з чоловіком вони ведуть спільне господарство, але не реєструють шлюб. Подаючи заяву на оформлення допомоги, жінка у переліку членів сім’ї про чоловіка не згадує. Й може отримувати допомогу як одинока мати декілька років. Факт проживання і ведення спільного господарства із батьком дитини виявляють зазвичай соціальні інспектори під час планових перевірок.

7. ЗА ЯКИХ ОБСТАВИН СІМ’Я ВВАЖАЄТЬСЯ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНОЮ? 

● Г. Луць:

— Малозабезпеченими є сім’ї, які з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний дохід нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї. До складу малозабезпеченої сім’ї враховується: чоловік, дружина, рідні та усиновлені діти віком до 18 років; діти до досягнення 23 років, які навчаються (незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місця проживання). А також — неодружені повнолітні діти, визнані особами з інвалідністю з дитинства I та II групи або особами з інвалідністю I групи, які проживають разом з батьками, й непрацездатні батьки чоловіка та дружини (які перебувають на утриманні дітей у зв’язку з відсутністю власних доходів).

8. ЯК САМЕ РОЗРАХОВУЄТЬСЯ РОЗМІР ДОПОМОГИ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИМ? НАВЕДІТЬ, БУДЬ ЛАСКА, ПРИКЛАД. 

● Г. Луць:

— Розмір такої допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та середньомісячним сукупним доходом малозабезпеченої родини. Розмір прожиткового мінімуму для сім’ї залежить від її складу й визначається як сума прожиткових мінімумів, розрахованих для кожного члена родини (згідно з приналежністю до відповідних соціальних і демографічних груп населення).

Нагадаю, що цьогоріч прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становить 2920 гривень. Для дітей віком до 6 років — 2563 гривні, від 6 до 18 років — 3196 гривень. Для працездатних осіб — 3028 гривень. Для осіб, які втратили працездатність, — 2361 гривню.

Рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги для працездатних осіб становить 55%. Для осіб, які втратили працездатність, та осіб з інвалідністю — 100%. А для дітей — 140% відповідного прожиткового мінімуму.

Приміром, сім’я складається з матері, батька та двох дітей віком 2 і 7 років. Рівень забезпечення прожиткового мінімуму для працездатних осіб (батьків) становитиме 1665,40 гривні (3028 х 55% = 1665,40). Для дитини віком 2 роки — 3588,20 гривні (2563 х 140% = 3588,20). А для дитини віком 7 років — 4474,40 гривні (3196 х 140% = 4474,40). Отож, рівень забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги для такої сім’ї становить 11 393,40 гривні (1665,40 х 2 + 3588,20 + 4474,40 = 11 393,40).

Припустімо, середньомісячний сукупний дохід цієї сім’ї — 8860 гривень (8000 гривень — зарплата батька і 860 гривень — допомога при народженні дитини, яку отримує мати). Тож розмір допомоги малозабезпеченим становитиме 2533,40 гривні (11 393,40 — 8860 = 2533,40).

9. ЯКІ ВИПЛАТИ МОЖНА ОТРИМУВАТИ ОДНОЧАСНО ІЗ ДОПОМОГОЮ МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИМ?

— Державну соціальну допомогу при народженні дитини, допомогу одиноким матерям, допомогу багатодітним сім’ям. Та при цьому слід враховувати, що державна допомога малозабезпеченим сім’ям залежить від доходів, які отримують члени родини. До сукупного доходу сім’ї враховується зарплата в розмірі, що залишається після сплати податку на доходи фізичних осіб; грошове забезпечення військовослужбовців; пенсія; стипендія; соцвиплати, які призначаються органами соцзахисту; допомога по безробіттю, інші страхові виплати, що призначаються фондами соцстрахування; грошові перекази, отримані з-за кордону; дивіденди від цінних паперів тощо.

10. ЯКЩО МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНА СІМ’Я ЧИ ХТОСЬ ІЗ ЇЇ ЧЛЕНІВ ЧЕРЕЗ ВІЙНУ ПЕВНИЙ ЧАС ПЕРЕБУВАЛИ ЗА КОРДОНОМ, ТО ЧИ МОЖЕ ВТРАТИТИ ДОПОМОГУ? 

— На період воєнного стану ця соцдопомога призначається на один шестимісячний період, якщо у складі сім’ї є особа працездатного віку, яка повернулася після тривалого перебування (не менше ніж 90 календарних днів) за кордоном, не перебуває на обліку як ВПО, не працює, не сплачувала єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. У такому випадку звертатися за призначенням допомоги слід не раніше ніж через 15 робочих днів після повернення в Україну.