17 Жовтня, 2024 2:26 am

Росія готує удари по ядерних об’єктах України, — МЗС

Окупанти планують атакувати ядерну енергетику нашої країни.

Про це заявив міністр закордонних справ Андрій Сибіга на спільному брифінгу з міністрами закордонних справ країн Нордично-Балтійської вісімки в Одесі, передає “Укрінформ”.

Україна попереджає про підготовку атак РФ на ядерну енергетику

“Росія має повне домінування в повітрі. Ми знаємо, що вони готують удари по об’єктах нашої ядерної енергетики”, — заявив Сибіга.

Через це Україна наполягає на знятті будь-яких обмежень щодо застосування ракет далекого радіусу дії по військовим обʼєктам на території Росії.

“Це наше право, згідно зі статутом ООН, як країни, яка захищається. Це право з самооборони виправдане. Ми цього потребуємо вже зараз. І я радий, що ми з присутніми тут колегами всі однодумці”, — додав голова МЗС.

Приблизно місяць тому Сибіга же робив таку заяву. Тоді його слова прокоментувало Міністерство енергетики України.

“Атаки Росії на критичні для АЕС підстанції загрожують радіаційній безпеці всього європейського континенту. Закликаємо МАГАТЕ пришвидшити розгортання моніторингових місій на ключові для функціонування АЕС підстанції”, – повідомили у міністерстві наприкінці вересня.

Зеленський заявив, що РФ фотографує ядерні об’єкти в Україні

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія використовує китайські супутники для того, щоб фотографувати українські атомні електростанції. Про це глава держави сказав в інтерв’ю ABC News наприкінці минулого місяця.

“Згідно з останньою інформацією, Росія використовує китайські супутники й фотографує деталі об’єктів на АЕС. З нашого досвіду, якщо Росія фотографує певні об’єкти, то існує загроза ударів по ядерних об’єктах”, — зазначив Зеленський.

Як пише видання, президент не уточнив, чи йдеться про комерційні супутники, чи ті, що контролює китайський уряд.

“Якщо це підтвердиться, використання китайських супутників для фотографування українських атомних станцій стане ще одним прикладом звернення Росії до Китаю за допомогою у війні”, — повідомлялося у статті.