15 Жовтня, 2024 8:17 pm

ЗСУ відновили позиції у центрі Торецька, але росіяни просуваються, – ISW

Українські війська успішно відновили втрачені позиції в центрі Торецька на тлі продовження російських наступальних операцій у цьому районі 14 жовтня. Про це розповіли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), аналізуючи ситуацію в Донецькій області.

На кадрах геолокації, оприлюднених 13 жовтня, видно присутність російської 132-ї мотострілецької бригади (51-ша загальновійськова армія Південного військового округу), яка обстрілює українські сили в центрі Торецька. Це свідчить про те, що українські війська останнім часом відновили свої позиції в цьому районі.

Торецьк: там воює російський батальйон “Лавина”

При цьому військово-аналітичний ресурс DeepState сьогодні, 15 жовтня, зазначив, що ворог просунувся біля Невського, Водяного, Золотої Ниви, Приютного та у Торецьку. Російський воєнкор заявив 14 жовтня, що російські війська просунулися на півдні Щербинівки (на захід від Торецька), але ISW не побачив підтвердження цього твердження.

Російські війська проводили наступальні операції в районі Торецька та Щербинівки 13 та 14 жовтня. Повідомляється, що в межах Торецька діють підрозділи російського батальйону “Лавина” (132-га мотострілецька бригада). За даними аналітиків, 14 жовтня російські війська провели наступ під Покровськом, але підтверджених змін у лінії фронту не зафіксовано.

“Бойові дії тривали на схід від Покровська, в районах населених пунктів Луч, Новоторецьке, Миролюбівка, Мирноград, а також на південний схід від Покровська в районах населених пунктів Сухий Яр, Гірняк, Лисівка, Селидове, Цукуріно, Кремінна Балка, Ізмайлівка, Новогродівка, Крутий Яр, Новодмитрівка, Курахівка, Новоселидівка, Желанне”, – йдеться в останньому повідомленні. За даними аналітиків ISW, 14 жовтня російські війська атакували в районі Часового Яру, але підтверджених змін на лінії фронту не було.

У Торецьку не лишилось цілих будинків і укриттів, – ОТУ “Луганськ”

“На жаль, ворог продовжує штурмувати наші позиції, і в Торецьку не лишилося цілих будинків. Нині місто більше нагадує безлюдну планету: жодних укриттів як для цивільних, так і для військових там немає і, на жаль, це дозволяє ворогу займати нові райони, але вже випаленої землі”, – розповіла речниця ОТУ “Луганськ” Анастасія Бобовнікова.

Вона заявила, що росіяни перевдягаються в цивільне, щоб дістатися українських позицій. Така тактика характерна для дій ворога у містах, зокрема й у районі Часового Яру, додала вона.

Минулого тижня начальник Торецької міської військової адміністрації Василь Чинчик заявляв, що близько 40-50% Торецька контролюють ЗСУ. У місті залишається близько 1 150 людей. “Ми докладаємо всіх зусиль, щоб вивозити цивільних. Але це не та ситуація, коли людей можна централізовано вивозити автобусами, і вони мають можливість забрати цінні речі і виїхати у безпечні місця”, – сказав він у коментарі “Укрінформу”.

Додамо, до повномасштабного вторгнення у Торецьку проживало близько 70 тисяч людей.