16 Жовтня, 2024 7:24 pm

Ви представляєте? КНДР заявила, що мобілізувала 1,4 млн людей… Знаєте куди? На “священну війну”: просто немає слів

Північна Корея заявила, що 1,4 мільйона людей подали заявки на вступ до армії на тлі напруженості у відносинах з Південною Кореєю.

Північна Корея звинуватила Південну Корею у провокаційному вторгненні безпілотників. Пхеньян цього тижня підірвав міжкорейські дороги та залізничні лінії. Міністерство оборони Сеула попереджає про кінець режиму, якщо буде завдано шкоди, пише Reuters.

Північна Корея заявляє про масову мобілізацію

Державні ЗМІ Північної Кореї заявили в середу, що близько 1,4 мільйона молодих людей подали заявки на вступ або повернення до армії цього тижня, звинувативши Сеул у провокаційному вторгненні безпілотників, яке поставило “напружену ситуацію на межу війни”.

Полум’яна риторика прозвучала після того, як минулого тижня Північна Корея звинуватила Сеул у польотах дронів над Пхеньяном, які розкидали “величезну кількість” антипівнічних листівок. Потім у вівторок вона підірвала міжкорейські дороги та залізничні лінії на своєму боці кордону і попередила, що Південна Корея “заплатить дорогу ціну”.

Молоді люди, в тому числі студенти та офіційні особи молодіжної ліги, які підписали документи про вступ до армії, сповнені рішучості боротися у “священній війні зі знищення ворога зброєю революції”, повідомило офіційне інформаційне агентство KCNA. На фотографіях, опублікованих KCNA, видно, що, за його словами, молоді люди пишуть заявки в невідомому місці.

“Якщо почнеться війна, РК буде стерта з карти. Оскільки вона хоче війни, ми готові покласти край її існуванню”, – йдеться у звіті KCNA, використовуючи ініціали офіційної назви Південної Кореї – Республіка Корея.

Раніше Північна Корея робила аналогічні заяви про молодих людей, які намагаються вступити на військову службу в період підвищеної напруженості, хоча такі заяви ізольованої держави важко перевірити. Минулого року державні ЗМІ повідомляли про 800 000 громадян, які добровільно вступили до збройних сил КНДР для боротьби проти Сполучених Штатів. У 2017 році також йшлося про те, що майже 3,5 мільйона робітників, членів партії та солдатів добровільно пішли служити.

Згідно з даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), Північна Корея налічує 1,28 мільйона активних солдатів і близько 600 000 резервістів, з них 5,7 мільйона робітничих/селянських резервістів Червоної гвардії. Міністерство оборони Південної Кореї не коментувало останній звіт KCNA, але попередило, що якщо Північна Корея завдасть шкоди безпеці південнокорейців, цей день стане “кінцем її режиму”.

Напруга між Південною Кореєю і КНДР зростає: будуть переговори

На тлі зростання напруженості заступники міністрів закордонних справ Південної Кореї, США та Японії планують провести переговори в Сеулі в середу.

Представник міністерства об’єднання Сеула, який займається міжкорейськими справами, сказав, що Пхеньян, можливо, прагне зміцнити єдність людей і побудувати логіку для провокацій, розпалюючи і перебільшуючи напруженість проти Півдня. Також, схоже, чинився громадський тиск на лідера Північної Кореї Кім Чен Ина через економічні проблеми, сказав чиновник.

Пак Вон Гон, професорка Жіночого університету Іхва в Сеулі, заявила, що Північна Корея, схоже, використовує інцидент з безпілотником, щоб згуртувати людей проти Півдня відповідно до свого прагнення розірвати транскордонні зв’язки та просувати систему “двох держав”. “Якщо ви подивитеся на інтерв’ю, які постійно з’являються в державних ЗМІ, там дуже різкі слова на адресу Півдня, і це їхня типова пропаганда публічної мобілізації”, – сказала вона.

На початку цього року Кім Чен Ин оголосив Південну Корею “головним ворогом” і заявив, що об’єднання більше неможливе, і з тих пір Північ вживає заходів для розриву міжкорейських відносин. Формально дві Кореї все ще перебувають у стані війни після того, як їхня війна 1950-1953 років закінчилася перемир’ям, а не мирним договором.