21 Листопада, 2024 9:28 am

Бутербродик будемо мазати сльозами: ціни на вершкове масло стартували вгору, чому так сталося

Глобальний баланс попиту та пропозиції не тільки сирого молока, але й жирів і протеїнів, з яких складається молоко, є причиною цьогорічного різкого зростання цін на масло.

Українці напевно вже помітили, як зросли в ціні хліб, гречка, а осоливо – яйця. Складається таке враження, що ми повертаємось на початок повномасштабної війни.

І якщо тоді причини такого зростання цін булт ще зрозумілі, то як пояснити це зараз? Наприклад, те ж вершкове масло. Вже казали, що українске вершкове масло дешевше купити в Дубаї, ніж в самій Україні. То ж чому все так? Про це розповів провідний аналітик “Інфагро” Максим Фастєєв.

Вершкове масло. Фото: скрін youtube
Вершкове масло. Фото: скрін youtube

“Ключові експортні регіони зменшили пропозицію сирого молока, у тому числі через зниження вмісту жирів. В той же час регіони імпорту (в першу чергу, Китай, Близький Схід) збільшили споживання жирних продуктів (зокрема, масла). Через це ми бачимо високий попит на вершки наливні та вершкове масло в Європі, цінові рівні яких піднялись до рекордних значень ще у вересні”, – зазначив Фастєєв.

Українські виробники не пропустили можливості заробити на ринковій кон’юнктурі. Хоча по факту зараз в Україні немає великих обсягів масла.

“Висновок: різке зростання цін на вершкове масло — результат глобальних цінових тенденцій, що трансформувались в Україні в активізацію експорту та зростання собівартості виробництва”, – додав аналітик.

Вершкове масло, скріншот: Youtube

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *