17 Жовтня, 2024 2:34 am

Тільки уявіть собі… Голова Хмельницької МСЕК оформила інвалідність для 49 прокурорів, включно з обласним

Деякі з них багато років отримували від держави пенсії за інвалідність.

Близько 50 прокурорів Хмельницької області, включно з обласним прокурором Олексієм Олійником, отримали інвалідність, ймовірно, завдяки корупційній схемі Тетяни Крупи в МСЕК. Про це повідомив журналіст Юрій Бутусов за результатами розслідування.

Скандал у прокуратурі: більшість прокурорів Хмельницької області визнані “інвалідами”

Бутусов впевнений, що правоохоронні органи Хмельницької області знали про масштабну систему, адже “були співучасниками корупційних схем”. А виявити зв’язки Крупи дозволило вивчення декларацій хмельницьких правоохоронців.

“Давайте подивимось на орган, який відповідає за захист закону та представляє державні інтереси – обласну прокуратуру Хмельницької області. Майже всі прокурори Хмельницької області виявились… інвалідами 2-ї групи – згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність – згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду О.Крупи”, – заявив Бутусов.

Бутусов з посиланням на джерела опублікував список 49 прокурорів, які, за його даними, оформили інвалідність. Він також стверджує, що з усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів інвалідність не оформив лише один прокурор.

“Очевидно, усі рішення МСЕК Хмельницької області відносно видачі свідоцтв про інвалідність усім працівникам правоохоронних органів Хмельницької області, а також членам їх родин, мають бути переглянуті”, — додав головний редактор Цензор.Нет.

Бутусов також зазначив, що згідно з рішенням МСЕК в Хмельницькій області “майже не залишилось здорових прокурорів”.

“Якщо порахувати за деклараціями загальну суму пенсій, які отримали тільки встановлені нами 50 прокурорів-інвалідів від платників податків, це становить як мінімум 54,1 мільйона гривень — деякі оформлювали пенсії з 2016 року, деякі останнім часом”, — додав він.

У керівниці МСЕК знайшли мільйони у польськом банку

Слідство виявило у голови Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи 590 тисяч доларів у польському банку Bank Polska. Ці кошти були внесені на рахунок у жовтні 2022 року та не були задекларовані. Про це повідомляє “Главком” із посиланням на реєстр судових рішень.

Йдеться про 590 тис. доларів (або 21,5 млн грн за курсом НБУ на час операції), які Тетяна Крупа перерахувала на рахунок польського банку Pekao (Bank Polska Kasa Opieki).

Квитанцію про фінансову операцію від 26 жовтня 2022 року було знайдено слідчими ДБР під час обшуку квартири голови МСЕК на початку жовтня 2024 року.

Крім того, за даними слідства, її чоловік Володимир Крупа також зберігав кошти у польських банках та не вносив їх до декларації. Усього нараховано 11,3 тис. євро та 1,2 млн доларів.