15 Жовтня, 2024 8:19 pm

Путін прагне перевірити “червоні лінії” Заходу: що він може зробити

Росія готова розпочати конфлікту з НАТО до кінця десятиліття: Кремль розглядає Захід як ворога. Про це заявив глава розвідки Німеччини Бруно Каль.

За його словами, російський диктатор Володимир Путін сповнений рішучості “перевірити червоні лінії Заходу” і буде готовий до військового зіткнення з НАТО за кілька років, пише агентство Bloomberg.

Глава німецької розвідки: Путін нападе

Бруно Каль, президент Федеральної розвідувальної служби (BND), заявив законодавцям у Берліні в понеділок, що Путін прагне розширити сферу впливу Кремля в Європі та витіснити військові сили США з континенту, оскільки його витрати на оборону перевищують рівень Європейського Союзу.

“Кремль розглядає Захід – і Німеччину також – як супротивника”, – сказав Каль на публічних слуханнях парламентської комісії, яка контролює спецслужби країни. Шанси на те, що Організація Північноатлантичного договору в якийсь момент застосує своє положення про взаємну оборону, високі, додав Каль.

Ця оцінка узгоджується з іншими європейськими офіційними особами, які розглядають Росію як більш зловісну загрозу після її повномасштабного вторгнення в Україну. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус цього року попередив, що Росія може напасти на НАТО протягом п’яти-восьми років.

Європі треба 10 років, щоб підготуватись до нападу РФ, – Bloomberg

Кандидат ЄС на посаду першого в історії блоку комісара з питань оборони Андрюс Кубілюс повторив цей прогноз цього місяця, заявивши, що регіону необхідно розширити свої збройні сили для потенційної конфронтації з Росією “через шість-вісім років”.

Такі попередження можуть бути панічними, вважає високопоставлений чиновник, знайомий з дискусіями в НАТО. Путін, швидше за все, утримається від прямої конфронтації та зосередиться на таких заходах, як кампанії з дезінформації, кібератаки та саботаж, сказав чиновник на умовах анонімності.

Без підтримки США оборонним зусиллям Європи знадобиться щонайменше десять років, щоб наростити можливості для відбиття нападу, повідомляє Bloomberg.

Каль виступав разом з іншими керівниками німецької розвідки, включаючи головного чиновника внутрішньої розвідки країни Томаса Хальденванга і Мартіну Розенберг, голову військової розвідки. За його словами, Федеральне відомство із захисту конституції, зареєструвало безпрецедентний рівень збоїв. “Ми спостерігаємо агресивну діяльність російських спецслужб”, – сказав він законодавцям, включаючи різке зростання шпигунства та диверсій.