15 Жовтня, 2024 8:24 pm

На Львівщині на похороні воїна спалахнув скандал: УПЦ МП не давала відспівати героя

 14 жовтня, у Львівській області прощались із трьома захисниками, які віддали своє життя у боротьбі за Україну. В одному з сіл не обійшлось без скандалу за участю прихожан Московського патріархату

Інцидент з УПЦ МП стався на похороні воїна Михайла Шарпила, жителя села Віднів Куликівської громади. Михайло служив старшим солдатом у військовій частині А4123. Помер 7 жовтня у Дніпрі: йому був 31 рік.

Похорон Героя: у селі Віднів спалахнув скандал

Раніше Куликівська селищна рада Львівського району повідомила, що 14 жовтня орієнтовно о 10:45-11:00 год. у селищі Куликів зустрічатимуть кортеж із померлим Захисником – Шарпилом Михайлом Анатолійовичем. “Далі кортеж із тілом Захисника прямуватиме до рідної домівки у с. Віднів, вул. Батівка, 19, де на подвір’ї відбудеться прощальна панахида. Далі похоронна процесія прямуватиме до церкви Різдва Пресвятої Богородиці, с. Віднів. Поховають Михайла на місцевому кладовищі”, – написали у селишній раді.

Проте, з похорону воїна влаштували цирк. Відео з похорону Героя поширили у соцмережах. На кадрах чути крики та вигуки людей. У підписах до відео люди вказують, що їм не дали помолитись за воїна, який загинув за Україну.

“Московський піп не хотів відкрити Царські ворота, коли занесли воїна до храму. Аж коли почали люди і військові втручатися, тоді відкрив. Його зомбовані прихожани охороняли попа з двох сторін. Навіть дітей до школи не давали, щоб були для кількості… До воїна, який ззагинув, стояли обернені спинами, і ніхто навіть не перехрестився”, – підписала відео користувачка.

“Купка московських запроданців з с.Віднів та с.Сулимів не пустили священника УГКЦ на похорон загиблого воїна, закрившись за царськими воротами разом з агентом ФСБ РФ…” – написав місцевий житель.

При цьому у селищній раді написали: “Сколихнувши небо залпами від пострілів військових, наспівуючи Державний Гімн України, попрощалися з Захисником рідні, близькі, друзі, побратими та жителі громади”.

Віднів: що коїться у селі з церквою

Більша частина парафії Різдва Пресвятої Богородиці у с. Віднів Львівського району залишається вірною УПЦ (МП), а селищній раді довелось опечатати храм, аби не допустити кровопролиття. Про це “Еспресо.Захід” з посиланням на священника ПЦУ Степана Періга, який очолив новостворену громаду у Сулимові та Відневі, писало ще у липні 2023 року.

У селі за цей час мало що змінилось: за перехід до ПЦУ підписались 157 мешканців Віднева, тоді як у селі чотири сотні мешканців.
“Насправді не усі люди, які зареєстровані в селі тут живуть, не усі ходять до церкви. Тому більшість – то таке відносне поняття. Якщо рахувати дворами, то нас підтримує 33 двори, а УПЦ – 28, але з них 14 є ярими прихильниками Московського патріархату”, – розповів Степан Періг.

За словами священника, всі родини, у кого хтось воює в лавах ЗСУ, захотіли розірвати зв’язок з московським патріархатом і перейти до ПЦУ. Однак є частина таких, яким все одно. Люди кажуть, що йдуть до церкви, до якої ходили діди-прадіди, тож якби громада мала змогу служити у храмі – приходило б більше вірян.

Однак виявилося, що храм перебуває у власності УПЦ (МП), тож релігійна громада ПЦУ через суд намагається оскаржити право власності. За чутками, після того, як УПЦ МП позбавили катедрального собору у Львові на вул. Бобанича (колишня Короленка), у них була ідея зробити духовний центр московського патріархату на базі 300-літнього храму у Відневі.