15 Жовтня, 2024 4:23 pm

Окупанти влучили в найшвидшу гаубицю у світі: броня Archer врятувала воїнів ЗСУ

Росіяни пошкодили гармату-гаубицю Archer, передану Україні Швецією. Екіпаж не постраждав завдяки перебуванню в окремій броньованій кабіні.

Як видно на відео в гаубицю влучили – ймовірно, баражуючі боєприпаси сімейства “Ланцет” або FPV-дрон, який цілився в магазин боєприпасів, пише польське видання Defence 24.

Гаубиця Archer пошкоджена, але підлягає ремонту

Загалом Україна отримала від Швеції 8 колісних гаубиць Archer, з яких 2 наразі пошкоджено. Останнього разу гаубиця отримала влучання по артилерійському модулю, розташованому на торці машини. Таке пошкодження зачіпає лише зону ураження, екіпаж у броньованій кабіні серйозних травм не отримав. Під час бою екіпаж гаубиці з 4 осіб не має прямого контакту з боєприпасом, який заряджається з магазину автоматично.

Хоча конструкція Archer мінімізує наслідки попадання в магазин боєприпасів, на сайті Defence 24 вказується, що швидше за все в цьому випадку магазин був порожнім або в ньому було мало патронів і метальних зарядів, тому що наслідки вибуху незначні. Попри те, що гаубиця була пошкоджена, екіпаж, швидше за все, серйозно не постраждав, а зброя придатна для ремонту та повернення в стрій.

Як і інші Archer, ця гаубиця була оснащена мультиспектральним камуфляжним покриттям Saab Barracuda. Це підвищує шанси на виживання на полі бою, насиченому безпілотними літальними апаратами.

Шведські артилерійські системи високо цінуються українцями з багатьох причин. Archer може використовувати різні типи ракет і модульні метальні заряди без ризику невдачі. Можна припустити, що одним з джерел такої особливості може бути патронник, обсяг якого становить 25 літрів (стандартом НАТО є 23-літрова камера).

Archer – це 155-мм самохідна гаубиця на колісному шасі. Основне озброєння було створено на базі робочої версії причіпної системи FH 77B. Гаубиця під назвою FH 77BW має довжину ствола 52 калібри (близько 8 метрів). За словами виробника, Archer може стріляти протиброньованими самонавідними ракетами BONUS на відстань до 35 км, звичайними боєприпасами з донним газогенератором – до 40 км, а високоточними боєприпасами M982 Excalibur – на понад 50 км.

Автоматизовані стійки для боєприпасів можуть вміщати різні типи снарядів і модульні метальні заряди. Archer оснащений цифровою системою командування, управління та управління вогнем. Гаубицю можна перевозити повітряним транспортом на борту транспортного літака Airbus A400M.

Оператори керують усіма підсистемами гаубиці з броньованої кабіни. Час від зайняття вогневої позиції до здійснення першого пострілу становить всього 20 секунд. Після виконання вогневого завдання Archer здатний переміститися в похідну позицію протягом наступних 20 секунд. Менш ніж за дві хвилини гаубиця може випустити шість ракет і переміститися на нову вогневу позицію.

Протягом цього часу екіпаж залишається під бронею, залишаючи машину лише для поповнення боєприпасів (місткість магазинів – 21 патрон та комплектів модульних метальних зарядів).

Наразі систему використовують Велика Британія, Україна та Швеція. H77BW Archer також може вести вогонь у режимі MRSI – стріляючи ракетами з різних кутів таким чином, щоб вони вражали ціль одночасно, збільшуючи вогневу міць.