15 Жовтня, 2024 6:29 pm

Комбриг Нацгвардії заявив, що мобілізаційний вік в Україні потрібно знизити до 21 року: які у нього аргументи

За його словами, це допоможе армії отримати молодих вмотивованих воїнів.

Про це заявив командир 13-ї бригади Нацгвардії “Хартія”, полковник Ігор Оболєнський в ефірі авторського проєкту Романа Кравця “Дивись” в “Українській правді”.

Ігор Оболєнський: “Молодь створить професійну армію і ми будемо знищувати противника набагато ефективніше”

“Чим більше зараз нашої молоді відчує, що таке війна, то тим легше нам буде далі. Важкі часи народжують сильних людей”, – сказав військовий.

При цьому за словами комбрига, не можна говорити, що всі ці молоді люди загинуть на фронті.

“Немає тотальної смерті, ми ефективні. Дуже багато хлопців воюють і повертаються. В мене є солдати і сержанти, які вже три-чотири рази були поранені, але вони знову повертаються в стрій. Це показує, які в нас патріотичні люди, які хочуть воювати далі за державу, тому що в в них є довіра до командування, до держави, один до одного”, – зазначив він.

Оболєнський додав, що 21-річні молоді люди зможуть працювати ефективніше: “Молодь зайде і відчує на собі негатив цієї війни, створить професійну армію і далі ми будемо знищувати противника набагато ефективніше”.

За його словами, у цьому віці є більше усвідомлення ситуації, ніж в 18 років, бо більше розумієш життя.
Військовий згадав про свого сина, якому зараз 11 років.

“Якщо ця війна буде в межах 10 років, то він прийде у військо. Я це розумію. Тому моя задача – створити такі умови, щоб я не переживав, що мій син прийде сюди і про нього хтось не подбає”, – сказав він.

В Україні обговорюють зниження мобілізаційного віку

Нещодавно секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки, нардеп “Голосу” та ветеран АТО Роман Костенко заявив в ефірі “Говорить великий Львів”, що мобілізаційний вік в Україні потрібно знизити до 20 років.

“У всьому світі немає такого, що люди з 20, з 18 років не призиваються. Мені пишуть мої колеги, конгресмени, які кажуть: “Ми вам даємо озброєння, ви кажете, що у вас немає людей, а як це у вас до 25 років не призивають?” Мені важко пояснити, бо я не знаю. У мене юридично є відповідь, що у нас прописано в законі, але реально, коли ми б’ємось у найжорсткішій війні, а в нас хтось призивається, а хтось не призивається”, – сказав нардеп.

А ветеран АТО, керівник фонду “Повернись живим” Тарас Чмут ще у квітні цього року заявив Українській правді, що армія потребує молодих людей, тому мобілізаційний вік потрібно знизити до 20 років.

Як відомо, 2 квітня 2024 року президент Володимир Зеленський підписав закон про зниження мобілізаційного віку до 25 років.