22 Жовтня, 2024 8:31 am

Обмін noлoненuмu: Україна віддала РФ кадирівців, яких командир назвав “дівчатами”

Вчора Росія та Україна обмінялися полоненими. Майже всі росіяни, яких обміняли, є строковиками. Також додому повернулися бійці підрозділу “Ахмат”, повідомляє Агентство.

Акраман Масхабов, скриншот з відео

Під час обміну військовополоненими до Росії повернулися четверо бійців “Ахмата”, яких командир Апті Алаудінов назвав “дівчатами” та запропонував ЗСУ “залишити їх собі”.

Росія повернула додому строковиків і кадирівців

Із 95 військових, які повернулися до Росії у п’ятницю, лише п’ятеро старші 27 років. Вік ув’язнених говорить про те, що вони могли бути строковиками. Під час вибіркової перевірки прізвищ у списку журналістам вдалося встановити, що у серпні в полон потрапили шестеро: п’ятеро – у Курській області, а місце захоплення одного з них залишається невідомим.

Також серед обміняних – четверо бійців підрозділу “Ахмат”: 27-річний Саїд-Хамзат Тааєв, 30-річний Руслан Махмудов, 22-річний Магомед Амашаєв та Акраман Масхабов, пишуть “Важливі історії”. Останній прославився тим, що потрапив у полон у худі за дві тисячі доларів. Відео з ним опублікував у серпні український проект “Хочу жити”, тоді Масхабова ідентифікувало Агентство.

У вересні командир спецназу “Ахмат” Апті Алаудінов прокоментував кадри, на яких полонені військові з Чечні телефонують своїм рідним. Тоді він сказав, що споконвіку здатися чеченцю в полон означало ганьбу і запропонував накласти на себе руки полоненим.

“Як ви збираєтесь після того, як підняли лапки і здалися, як дівчата в полон, як ви взагалі збираєтеся жити? Навіть зараз [коли] ти в полоні, просто встань, візьми щось – ручку, цвях, чорт – накинься на когось, зроби все, щоб тебе вбили”, – сказав командир “Ахмата” у відеозверненні до родичів полонених.

58-ий обмін полоненими: кого повернула додому Україна

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повернув додому ще 95 Захисників України. “Особливість цього обміну в тому, що додому повертаються чимало українців, які отримали так звані “вироки” судової системи країни-агресорки та були “засуджені”: 28 до тривалих термінів, а 20 – до довічного ув’язнення за захист власної землі від агресора”, – зазначили у Коордштабі.

Серед звільнених з полону – нацгвардійці, військові моряки, воїни ЗСУ, прикордонники та представники інших підрозділів Сил безпеки та оборони, які захищали Маріуполь, Донеччину, Луганщину, Київщину, Харківщину, Чернігівщину, Херсонщину. Серед звільнених 69 солдатів та сержантів та 26 офіцерів.

Чимало наших звільнених хлопців мають серйозні захворювання та наслідки важких поранень, а також велику втрату ваги через катування та недостатнє харчування. У Коордштабі додали, що обмін відбувся за сприяння Об’єднаних Арабських Еміратів. Загалом з ворожої неволі визволено вже 3767 людей.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *