17 Жовтня, 2024 5:24 pm

Західні спецслужби шоковані діями російських “колег”: кажуть, що вони здичавіли

Після висилки сотень шпигунів з посольств Кремль використовує більш ризиковані та менш традиційні методи.

Російська кампанія підпалів, диверсій і навіть змов із вбивствами, що розвивається, стривожила західні спецслужби протягом останнього року, пише The Guardian.

Російські шпигуни діють безросудно

Активізація активності відбулася в той момент, коли шпигунський апарат Кремля оговтався від початкового шоку: висилки 450 агентів, які видавали себе за дипломатів. Що особливо стривожило західних керівників розвідки, так це відверта безрозсудність російських дій.

Кремль має чіткі переконання, що воює із Заходом. “Російські спецслужби, чесно кажучи, трохи здичавіли”, – заявив у вересні Річард Мур, глава МІ-6.

Найсерйознішою загрозою був замах на Арміна Паппергера, генерального директора німецької оборонної компанії Rheinmetall, однієї з багатьох європейських фірм, які допомагають постачати зброю Україні. Хоча це і було виявлено, інші керівники збройової промисловості по всій Європі також були мішенню російських убивць.

Поліція розслідує, чи розсилали російські шпигуни запальні пристрої – через фірму з доставки DHL – по всій Європі, до Бірмінгема у Великій Британії та Лейпцига в Німеччині. Це несло б ризик загоряння пристроїв у вантажному відсіку літака та його збиття, про що попередив у понеділок цього тижня голова внутрішньої розвідки Німеччини. Можливо, пощастило, що не було втрачено жодного життя.

Аналогічним чином, інші підозрілі підпали, такі як підпал торгового центру у Варшаві в травні, легко могли мати більш серйозні наслідки. Польща також звинуватила російських змовників у підпалі центру доставки Ikea того ж місяця; тоді як пов’язаний з Україною склад у Лейтоні, на сході Лондона, був підпалений під час атаки, яку вважають пов’язаною з Росією.

У Росії зменшились можливості для шпигунства

Метою цих атак у “сірій зоні”, які, на думку західних чиновників, організувала російська військова розвідка ГРУ, є посіяти хаос серед партнерів України, зірвати військові поставки до Києва та поглибити розколи в суспільстві. Але причина, чому принаймні деякі з них є більш хаотичними, полягає в тому, що можливості Росії для традиційного шпигунства зменшилися.

Не маючи традиційної мережі агентів на базі посольств, Росія змушена вдаватися до більш ризикованих і менш традиційних методів, покладаючись на злочинців та інших осіб для виконання своєї брудної роботи. Минулого тижня глава MI5 Кен МакКаллум попередив, що російське ГРУ бере участь у кампанії зі “створення хаосу на британських і європейських вулицях” з використанням довірених осіб, що “ще більше знижує професіоналізм їхніх операцій”.

Інші приклади підозрюваної російської активності виглядають дилетантськими та незначними. Представники французької розвідки вважають, що Росія залучила групу молдаван для проведення малобюджетної антисемітської кампанії графіті з використанням трафаретів із зображенням зірки Давида по всьому Парижу минулої осені, спрямованої на посилення розколу в суспільстві на тлі війни між Ізраїлем і ХАМАСом.

Влітку Франція зірвала ще одну аматорську змову 26-річного українця-росіянина, який мав намір націлитися на господарський магазин на північ від Парижа перед літніми Олімпійськими іграми. Його заарештували після випадкового підриву вибухового пристрою у своєму готельному номері неподалік аеропорту Шарля де Голля.

Методи вербування виглядають безсистемними, оскільки соціальні мережі, такі як Telegram, використовуються для набору та оплати праці молодих людей, які симпатизують Москві, хоча, судячи з деяких сюжетів, виконання завдань часто виглядає в кращому випадку спекулятивним.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *