11 Жовтня, 2024 6:17 pm

Нова вибухонебезпечна стратегія: Україна знайшла ахіллесову п’яту Росії

З кінця літа Україна посилила обстріли складів боєприпасів, які є життєво важливими для ударів російських гармат та артилерійських систем.

Україна завдає ударів безпілотниками по складах боєприпасів на території Росії та на українській території, окупованій РФ. Про стратегію Сил оборони пише американський журнал Newsweek.

Удари по складах: Україна добре справляється

У липні українські безпілотники влучили по великому складі боєприпасів у селі Сергіївка у Воронезькій області Росії. Російський губернатор Олександр Гусєв тоді заявив, що ППО знищила українські безпілотники, але “коли їхні останки впали, на одному зі складів спалахнула пожежа”. “Вибухонебезпечні предмети почали детонувати”, – сказав Гусєв.

Ідентична ситуація сталась наприкінці серпня, коли “уламки безпілотника” спричинили пожежу, яка призвела до детонації боєприпасів неподалік міста Острогозьк.

Військова розвідка України ГУР, яка часто стоїть за далекобійними атаками в Росії, заявила, що її оперативники “підірвали великий склад боєприпасів” у місті Воронеж. На складі зберігалося понад 5 000 тонн боєприпасів, включаючи російську артилерію та танкові снаряди, а також ракети класу “земля-повітря”, повідомили в ГУР.

На початку вересня Україна атакувала склад боєприпасів біля воронезького селища Солдатське. Удар знищив боєприпаси, поставлені Північною Кореєю, заявив тоді Андрій Коваленко, чиновник РНБО.

У середині вересня Україна заявила, що військово-морські сили завдали удару по російському складу боєприпасів у тимчасово окупованому Маріуполі.

21 вересня ЗСУ вдарили по складу боєприпасів поблизу Тихорецька – “одного з трьох найбільших баз зберігання боєприпасів” для Росії. Він мав вирішальне значення для логістики Москви, адже там зберігалося близько 2000 тонн боєприпасів, включаючи боєприпаси, надані Північною Кореєю.

СБУ тоді ж атакувала склад боєприпасів Міноборони РФ неподалік Жовтневого, села Тверської області. “Зафіксовані обстріли та детонації в районах обох військових арсеналів”, – повідомили у Генштабі.

За кілька днів до цього Україна обстріляла ще один склад боєприпасів у Тверській області, неподалік міста Торопець. Вибух, що стався на місці, був “еквівалентний легкому землетрусу”, заявило незабаром після цього Міністерство оборони Великої Британії.

Раніше цього тижня Україна вдарила по складу у Карачеві, де також зберігались північнокорейські поставки.

Важливо бити по військових об’єктах на території РФ, – нардеп

Для України удар по цих об’єктах має очевидні переваги. Боєприпаси необхідні обом сторонам у війні на виснаження, яка триває понад два з половиною роки. Запаси боєприпасів РФ були більшими, ніж українські. Також Росія отримала значні поставки боєприпасів з Північної Кореї, які, за словами України, можуть прибути до охопленої війною країни, і вони швидко відчуються на полі бою. “Найгірша проблема, з якою ми стикаємося, – це та, що йде від Північної Кореї”, – заявив голова ГУР Кирило Буданов.

“Для України важливо завдавати ударів по військових об’єктах на території Росії. Ми чекаємо, коли наші партнери дозволять нам бити по російських військових об’єктах зброєю, яку вони нам поставляють”, – заявив Нова вибухонебезпечна стратегія: Україна знайшла ахіллесову п’яту Росії,  –  Newsweekукраїнський політик і член парламенту Олексій Гончаренко.

“Близько до лінії фронту склади боєприпасів набагато менші та більш розосереджені. Для України націлювання на більші склади боєприпасів далі від лінії фронту дає кращі можливості для знищення більшої кількості російських боєприпасів”, – сказав Вільям Фрір, науковий співробітник з національної безпеки в Раді з геостратегії, британському аналітичному центрі.

Інститут вивчення війни (ISW) оцінив, що коли Україна використовувала надані США високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS) для націлювання на російські склади боєприпасів на окупованій території понад два роки тому, це змусило Москву розширити свої складські приміщення та підірвало російську логістику.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *