11 Жовтня, 2024 8:24 pm

“В першу хвилину”: Польща і країни Балтії озвучили, якою буде відповідь на агресію РФ

Країни Балтії, а також Польща та інші країни на східному фланзі НАТО вже готуються до найгіршого сценарію: можливого нападу Росії на їхню територію.

Про це вони розмовляли під час конференції “Захист Балтії”, девіз якої: Росію треба стримувати на ранньому етапі, щоб їй навіть не прийшла в голову ідеї домагатися подальшої військової ескалації в Європі, пише BILD.

У разі нападу РФ на країни Балтії – негайна відповідь

Після війни в Україні Росія може спрямувати свій “імперіалістичний експансіонізм” на Естонію, Латвію, Литву та Польщу, заявив радник з національної безпеки Литви Кястутіс Будрис на конференції “Захист Балтії”. За його словами, ймовірність такого сценарію зросте, якщо Білорусь повністю стане частиною так званої Союзної держави.

“Україна дає нам кілька років часу. Якщо Росія переможе в Україні, у нас буде одна російська дивізія у Львові, одна в Бресті і одна в Гродно”, – заявив на тій же конференції начальник польського Генштабу Раймунд Анджейчак.

За його словами, якщо російські війська перетнуть кордон з Литвою, буде “негайна відповідь”. “Не в перший день, а в першу хвилину. Ми вдаримо по всіх стратегічних об’єктах у радіусі 300 кілометрів. Ми будемо атакувати безпосередньо Санкт-Петербург”, – сказав Анджейчак.

Він упевнений, що європейські країни “мають взяти ініціативу у свої руки” і дати зрозуміти Росії, що напад на Польщу чи країни Балтії стане початком тотального протистояння. Анджейчак вважає, що це єдиний спосіб стримати Кремль від такої агресії. Для цього Польща наразі закуповує 800 ракет з дальністю польоту до 900 кілометрів, які будуть використані у разі нападу Росії.

Країни Балтії не хочуть чекати НАТО

Головнокомандувач литовськими збройними силами Раймундас Вайкшнорас, якого призначили лише в липні, також закликав до швидкої реакції: “Ми повинні бути в змозі завдати негайного удару у відповідь самостійно, не чекаючи рішення в певних столицях НАТО, проголошувати п’яту статтю чи ні”, – сказав він. П’ята стаття договору про НАТО регулює справу Альянсу: якщо один член зазнає нападу, це вважається нападом на всіх партнерів.

Литва також вже вживає заходів з огляду на це. Наприклад, у 2022 році країна вже підписала контракт зі США на закупівлю восьми реактивних систем залпового вогню Himars, які довели свою ефективність у використанні в Україні. Вони мають радіус дії близько 300 кілометрів. Перші з цих систем озброєння мають бути поставлені наступного року.

Крім того, країни Балтії спільно зміцнюють свою лінію оборони вздовж російського кордону. Литва встановила так звані “зуби дракона” – бетонні блоки у формі піраміди як бар’єри проти танків – на мостах через річку Німан, яка відокремлює країну від Калінінграда. Крім того, згідно з повідомленням британського “Telegraph”, уздовж кордону нібито були встановлені міни, кулемети та колючий дріт.

Естонія, Латвія та Литва вже домовилися про створення спільної лінії оборони у січні минулого року. Ймовірно, литовські заходи є частиною цього. У цьому контексті Естонія пообіцяла побудувати близько 600 бункерів приблизно за 60 мільйонів євро. Будівництво вздовж майже 30-кілометрового кордону планують розпочати наступного року.

Крім того, згідно з повідомленням “Bild”, країни Балтії також хочуть завдати ударів у кіберпросторі. Неназваний експерт з регіону пояснив в інтерв’ю виданню, що Росію в разі нападу поставлять у “системний шок”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *