12 Жовтня, 2024 2:18 pm

Politico назвало п’ять ключових запитів Зеленського у Європі

Видання також оцінило шанси на успіх кожного з них.

Під час свого європейського турне президент України Володимир Зеленський звернувся до міжнародних партнерів із п’ятьма основними запитами. Politico оцінило шанси на успіх кожного з них, визначаючи їхню важливість для захисту українського неба та оборонних систем.

Запрошення у НАТО, ППО і не лише

Видання представило п’ять ключових запитів Зеленського, оцінюючи їхні шанси успіху за шкалою від 1 до 5, де одиниця означає найнижчі. Найменші шанси вони приписали першому запиту.

Перший запит стосується запрошення України до НАТО, але журналісти оцінюють шанси на успіх цього кроку як найнижчі. Другим важливим проханням Зеленського є забезпечення допомоги ППО від союзників, зокрема Польщі та Румунії, які могли б збивати російські ракети. Шанси на успіх цього запиту також низькі через страх союзників бути втягнутими в прямий конфлікт із Росією.

Зеленський також закликає продовжити посилення систем ППО.

“Попри обнадійливі заяви влітку, поставки припинилися — але обіцянки продовжуються”, — йдеться у матеріалі.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц нещодавно оголосив, що нові системи IRIS-T будуть включені до пакета військової допомоги вартістю 1,4 мільярда євро, який Німеччина підготувала разом із Данією, Норвегією та Нідерландами. Цей пакет планують надати Україні до кінця 2024 року.

Запити Зеленського щодо зброї та інвестицій: що чекати

Третій важливий заклик Зеленського — прохання дозволити використовувати західну зброю для ударів по цілях на території Росії. Шанси на успіх цього запиту мінімальні, через побоювання ескалації війни і навіть до застосування Росією ядерної зброї.

Четвертий запит вимагає німецьких ракет Taurus, але після відмови Шольця згадки про них майже зникли. Видання Politico вважає, що позиція канцлера з цього питання, ймовірно, залишатиметься незмінною.

П’ятим проханням президента Зеленського є залучення інвестицій в український оборонний сектор, що не лише дозволить Україні самостійно виробляти необхідну зброю, а й стане стимулом для економічного зростання. Вже спостерігається прогрес у співпраці з німецьким збройовим концерном Rheinmetall, норвезькою компанією Nammo та шведською Saab із спільного виробництва. Крім того, такі країни, як Данія, Канада та Литва почали розміщувати замовлення в українських оборонних компаніях.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *