9 Жовтня, 2024 10:22 pm

У російських військових — нова проблема: Кремль відправляє на війну “пенсіонерів”

З початку 2023 року в російській армії спостерігається різке збільшення числа контрактників старше 45 років.

“У бій ідуть одні старі” — так описують ситуацію на фронті російські військові, які стурбовані зростанням кількості контрактників пенсійного або передпенсійного віку. “Невтішну” статистику повідомили одразу декілька російських ЗМІ, які називають себе опозиційними.

Середній вік новобранців російської армії зріс до 50 років

У російській армії, яка воює на території України, з початку року різко зросла кількість контрактників старше 45 років, розповіли “Верстці” військові, а також джерела в мерії Москви та парламенті.

“Відсотків 40 старше 50 років. А з нових три чверті люди похилого віку”, — каже один із офіцерів ВДВ, який воює на херсонському напрямку. За його словами, ситуація з новими контрактниками є “сумною”.

Це підтвердив військовий, який перебуває на лінії зіткнення в окупованій частині Донецької області. “Наш полк з початку літа втратив двохсотими і трьохсотими десь половину під Часовим Яром, ну, грубо кажучи, чоловік 500. Докомплект до нас досі надсилають. Половина тих, хто приходить, старше 50, може навіть більше”, — сказав військовий.

Те саме говорить один з мобілізованих з луганського напрямку. “У бій ідуть лише старі. Куди наше командування дивиться?” — сказав він і надіслав відео з 62-річним контрактником, який важко йде дорогою.

Представник парламенту, який часто бував у зоні бойових дій, показав журналісту “Верстки” листування з фронту: “Зараз весь особовий склад — діди”, “Середній вік [військових] точно зріс”, “50% на нашому напрямку — старі, їх викошує”.

Кількість старих добровольців почала зростати з серпня, причому “є ще старше, по 60 років”, каже співрозмовник видання в московській мерії. За його словами, на початку року середній вік новобранців був близько 40 років, але зараз уже наблизився до 50-ти.

Не тільки “Верстка”

Збільшення кількості літніх контрактників побічно підтверджується даними “Медіазони” та “ВВС” про російські втрати в Україні. За неповний 2024 рік журналісти підтвердили загибель на війні 2475 добровольців віком від 45 років. Це близько половини від числа вбитих, вік якого вдалося підтвердити.

Також це на 18% більше, ніж за весь 2023 рік (2021 загиблий у віці 45+) та втричі більше, ніж у 2022 році (809 убитих).

Помітно зростає і кількість убитих військових віком від 55 років. Цього року, за даними “Медіазони”, їх уже налічується 597 осіб — у півтора раза більше, ніж 2023-го (152 загиблі). Найстарішим виявився вбитий 2022 року 72-річний військовослужбовець із Хабаровського краю.

Минулого року російська влада підвищила граничний вік служби для контрактників з 65 до 70 років.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *