9 Жовтня, 2024 10:24 pm

Україна планує організувати саміт миру з РФ до кінця року, — Reuters

Другий мирний саміт передбачає участь Росії, але без прямих переговорів з Україною.

Україна прагне організувати новий мирний саміт до кінця цього року і хоче, щоб цього разу була присутня Росія, заявив у середу посол України у Туреччині Василь Боднар. При цьому він виключив будь-які прямі двосторонні переговори з Москвою на зустрічі, пише Reuters.

Україна планує новий мирний саміт

“Одна з найважливіших цілей цього саміту – досягти справедливого миру в Україні. Ми не говоримо тут про формат, коли Україна і Росія сидять одна навпроти одної і Україна прислухається до вимог Росії”, – посол Василь Боднар. Про це заявив на брифінгу в Анкарі через турецького перекладача.

“Те, що ми зараз бачимо, полягає в тому, що міжнародне співтовариство разом з Україною сяде і створить список щодо того, які кроки можна зробити для справедливого миру в Україні, і вони будуть обговорювати, які вимоги поставити Росії на основі цього списку”, — сказав посол.

За словами Боднара, “це не буде пряма двостороння зустріч, швидше за все, це буде у форматі, де також будуть залучені треті сторони і (переговори) ведуться через треті сторони. Ми сподіваємося провести цей саміт до кінця року”.

Боднар сказав, що Туреччина, яка прагнула підтримувати теплі стосунки як з Україною, так і з Росією під час війни, буде важливою учасницею через її досвід посередництва в інших конфліктах.

Підтримуючи територіальну цілісність України, засуджуючи вторгнення та надаючи їй військову підтримку, член НАТО Туреччина також виступає проти санкцій Заходу щодо Росії, з якою вона має важливі відносини в сферах оборони, енергетики та туризму.

Попри те, що повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже третій рік, обидві країни продовжують залишатися далеко одна від одної в питанні завершення війни, пише інформагентство.

Туреччина, Китай, Бразилія та інші країни висловили готовність стати посередниками у конфлікті або обговорити мирні пропозиції, проте прогресу так і не було досягнуто.

“Україна дотримується “плану перемоги” президента Володимира Зеленського, тоді як президент Росії Володимир Путін заявив, що мирні переговори можуть початися, лише якщо Київ погодиться відмовитися від великих територій, на які претендує Москва, і відмовиться від своєї заявки на вступ до НАТО”, — пишуть журналісти.

Про те, що Україна не буде проводити другий саміт миру у листопаді, стало відомо ще 8 вересня. Про це повідомила радниця глави Офісу президента Дарія Зарівна у коментарі “Телеграфу”.

Другий саміт миру: що про нього відомо

За словами представниці ОП, наприкінці жовтня завершуються тематичні конференції, які стануть основою для другого Саміту миру.

“У листопаді Другий саміт миру ще не відбудеться. Але все для його підготовки вже має бути готово. Поки що відбуваються тематичні конференції за кожним пунктом “формули [миру]”, які закінчуються ухваленням комюніке. Головні положення цих комюніке стануть основою для майбутнього мирного плану Другого саміту”, — сказала Зарівна.

30-31 жовтня у Канаді відбудеться остання тематична конференція з гуманітарних питань — звільнення військовополонених, цивільних заручників та повернення дітей. Вона завершує весь процес, повідомила Зарівна.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *