1 Жовтня, 2024 10:31 pm

Українцям передають пенсію у спадок: достатньо подати низку документів в ПФУ

Щоб оформити пенсію у спадок, потрібно звернутися до сервісного центру Пенсійного фонду України.

Спадкоємці померлого пенсіонера мають право на отримання невиплаченої пенсії та грошової допомоги на поховання.

Згідно зі статтею 52 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 №1058-IV, спадкоємці померлого пенсіонера мають право на отримання невиплачених пенсійних коштів.

На отримання невиплаченої пенсії та грошової допомоги на поховання мають право члени родини, які проживали з померлим на момент його смерті, а також непрацездатні родичі, що були на утриманні. Якщо кілька осіб мають право на ці виплати, сума пенсії буде розподілена порівну між ними.

Щоб оформити пенсію у спадок, потрібно звернутися до сервісного центру Пенсійного фонду України (ПФУ) або подати заявку онлайн через вебпортал ПФУ. Разом із заявою слід надати такі документи:

  • Свідоцтво про смерть пенсіонера – цей документ підтверджує факт смерті і є основою для відкриття справи про спадщину.
  • Документи, що підтверджують родинні зв’язки – це можуть бути свідоцтва про народження, шлюб або інші документи, що доводять спорідненість.
  • Паспорт заявника – для підтвердження особи, яка претендує на отримання пенсії.
  • Реквізити банківського рахунку – ці дані необхідні для перерахування спадщини.
  • Документи, що підтверджують спільне проживання з пенсіонером на момент його смерті – наприклад, довідки про реєстрацію місця проживання або інші документи.

Окрім отримання невиплаченої пенсії, спадкоємці мають право на одноразову допомогу на поховання. Розмір цієї допомоги залежить від чинного законодавства та соціальних гарантій, що діяли на момент смерті пенсіонера.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *