Як вплине удар по нафтобазі у Феодосії на бойові дії РФ на фронті

Військовий експерт проаналізував чи матиме ворог проблеми з пальним.

Удар по найбільшій кримській нафтобазі у Феодосії знизить бойовий потенціал російських загарбників на полі бою. Про це капітан I рангу запасу, заступник начальника штабу Військово-морських сил ЗСУ в 2004-2020 роках Андрій Риженко сказав в ефірі Радіо NV. Він відзначив, що нафтобаза у Феодосії, яку вразили ЗСУ, є найбільшою в окупованому Криму.

Минулоріч у Криму знищили базу, де було 30 тисяч тон пального, а тут 250!

На цій нафтобазі зберігалося пальне для російських сухопутних військ і військово-морських сил. “Її загальна спроможність складає 250 тис тонн. Це дуже багато… Це пальне, яке йде як для військових російських кораблів, так і для наземних сил. Це досить велике угрупування. Те, що нам вдалося знищити як мінімум частину цієї паливної бази, вплине на ситуацію на полі бою однозначно”, – сказав Риженко.

Він нагадав, що у минулому році Сили оборони України знищили нафтобазу у Козачій бухті Севастополя, де зберігалося 30 тис. тонн пального. Також він сказав, що розміщення систем ППО в окупованому Криму біля нафтобаз не говорить про те, що вони несуть постійну бойову готовність.

Крім того, декілька днів тому, ЗСУ знищили станцію повітряного спостереження “Небо-М”. Ця станція надавала інформацію про можливий напад з повітря. Риженко припускає, що це посприяло тому, що росіяни надто пізно виявили у повітрі цілі з боку України, а можливо взагалі не виявили.

“Не дуже добре працюють ці системи ППО, особливо у плані виявлення по сучасним крилатим ракетам типу Storm Shadow і Scalp”, – сказав Риженко.

Він вважає, що з боку України був опрацьований комплекс підготовчих заходів або було проведено розвідку і оцінені масштаби того, що є у супротивника, і у підсумку був нанесений удар.

“Він дуже серйозно вплине на те, щоби знизити бойовий потенціал супротивника і надати нашим військовим (можливість) виконувати поставлені завдання”, – сказав Риженко.

Це була унікальна операція ЗСУ

Нагадаємо, що 7 жовтня вночі завдано успішного удару по морському нафтовому терміналу противника в тимчасово окупованій Феодосії. Після удару вогнем охопило п’ять резервуарів з паливом. Місцеві вогнеборці вже другий день безуспішно намагають загасити полум’я. Понад тисячу місцевих мешканців довелось евакуювати.

Остання атака в ніч на 7 жовтня виявилася особливо результативною, ймовірно через використання нових засобів поразки, повідомив військовий експерт, директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

За його словами, українські захисники мають доступ до різних засобів, які можуть застосовуватися для ударів, включаючи широкий спектр озброєння.

“Це ті ж далекобійні безпілотні системи, вірніше, системи середнього радіусу дії, які можуть нести кілька десятків кілограмів вибухової речовини та долати відстані до 500-600 км. З великою ймовірністю могли бути застосовані ракети-дрони “Паляниця”, якась із трьох ітерацій”, – заявив він.

Крім того, відстань до Феодосії дозволяє використовувати сучасні ракети, які надають Україні партнери, наприклад Storm Shadow. Ці ракети здатні ефективно долати системи протиповітряної та протиракетної оборони.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *