Україна конфіскувала корабель під прапором Камеруну — капітан співпрацював з РФ

Судно допомагало окупантам вивозити вкрадене українське зерно з Криму.

Україна конфіскувала суховантаж USKO MFU, який під прапором Камеруну незаконно вивозив зерно з закритих морських портів тимчасово окупованого Криму. Про це повідомила Державна прикордонна служба України 9 жовтня.

Капітана можуть посадити на 5 років

Суд ухвалив рішення про передачу судна у власність України. Капітана судна, громадянина Азербайджану, звинувачують у порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України за частиною 2 статті 332−1 Кримінального кодексу України.

Будь-які операції в портах Криму та Азовського моря суперечать міжнародним нормам та українському законодавству.

Історія з судном набула розголосу ще влітку, коли 11 липня Служба безпеки України повідомила, що на Одещині затримали капітана іноземного судна — громадянина Азербайджану, який допомагав росіянам незаконно вивозити українське зерно з тимчасово окупованого Криму.

Протягом 2023-2024 років судно вимикало GPS-трекер (Автоматичну ідентифікаційну систему, AIS) та неодноразово пришвартовувалося до морського порту Севастополя, щоб забрати награбовану агропродукцію. Товар транспортували на Близький Схід.

Судно USKO MFU під прапором Камеруну вперше незаконно зайшло в закритий порт Севастополя в листопаді 2023 року, де на нього завантажили понад три тисячі тонн агропродукції для турецької компанії.
У травні 2024 року судно знову зайшло до Криму, вимкнувши систему AIS, і розвантажило товар із Туреччини. Після цього судно активувало AIS і 2 липня зайшло в один із портів Республіки Молдова.

Під час проходу через акваторію порту Рені судно USKO MFU було затримано, і на нього наклали арешт. На борту виявили документацію, що стосується окупованого Криму.

Капітана судна підозрюють у порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України за частиною 2 статті 332-1 Кримінального кодексу України. Йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Крадіжки українського зерна розглядаються як прояв геноциду

Російська Федерація вже привласнила українське зерно на суму, що перевищує 30 млрд грн, проте ці дані ще не остаточні. Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України наприкінці минулого місяця.

Росія намагається позбавити українців засобів для існування, крадучи або знищуючи зерно. Крадіжки українського зерна розглядаються як прояв геноциду, спрямованого на фізичне знищення нації шляхом позбавлення її можливостей для виживання, підкреслив начальник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Юрій Бєлоусов.

В прокуратурі також відзначили дві фази атак Росії на агропромислову інфраструктуру, пов’язані з “зерновою угодою”. До підписання угоди обстріли здебільшого відбувалися в прифронтових зонах, особливо постраждали об’єкти в Миколаївській та Херсонській областях. Після того, як РФ припинила виконання умов “зернової угоди”, обсяги атак значно зросли, зокрема, окупанти почали спрямовувати удари на Одеську область.

Сьогодні ворог використовує широкий арсенал засобів ураження, включаючи безпілотники “Шахед”, ракети “Іскандер” та ракети морського й наземного базування. Це свідчить про добре скоординовану політику, де рішення щодо атак ухвалюються на найвищому військово-політичному рівні Росії.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *