ЗСУ взяли у полон громадянина Єгипту: що він розповів

Чоловік назвав примусові методи, які використовують російські військові для утримання іноземців на війні.

У полон до української армії потрапив громадянин Єгипту, який вступив до лав російських загарбницьких військ. Розмову з ним публікує проєкт Радіо Свобода “Донбас Реалії”.

Студент з Єгипту, який приєднався до російських військ, здався в полон ЗСУ

За словами окупанта, він підписав контракт із Міністерством оборони Росії ще 3 березня. Пояснює свій вчинок тим, що у нього закінчувався термін візи — єгиптянин нібито навчався в одному з університетів країни.

“Почитав в інтернеті, що за законом, якщо ти не є громадянином Росії, вони не можуть відправити тебе на “СВО”, — розповів він.

Іноземець запевняє, що відмовлявся їхати на війну, але його затримали. За його словами, за нього подали документи на російське громадянство, а потім відправили на війну.

Два місяці чоловік провів на полігоні на Донеччині, після чого поїхав на штурм українських позицій на Курахівському напрямку. Він входив до групи з 12 осіб, які пересувалися двома бойовими машинами піхоти.

Загарбник каже, що вони здалися у полон, бо залишилися без зв’язку та води. На той момент їх почала обстрілювати власна артилерія — громадянин Єгипту зазнав поранень, ще двоє російських солдатів загинули.

“Честе слово, ми – м’ясо. Якщо ти не хочеш поїхати на завдання, вони можуть стріляти, в яму тебе посадять. У ямі зачиняють, ти нічого не бачиш. Я знаю людину – три тижні в ямі сидів”, — розповів єгиптянин.

Про те, що Росія вербує іноземців на війну, було відомо вже давно. У вересні минулого року розвідка Великої Британії повідомила, що Кремль у такий спосіб хоче уникнути масової мобілізації власного населення.

Росія вербує мігрантів з Центральної Азії на війну проти України, обіцяючи громадянство і великі зарплати

За даними західних партнерів України, у Вірменії та Казахстані були помічені рекламні оголошення, які пропонували найманцям 495 тисяч рублів (5140 доларів) початкових платежів і зарплати від 190 тисяч рублів (1973 долари). На півночі Казахстану у Костанайській області при вербуванні до армії окупантів зверталися до етнічних росіян, зауважує розвідка. До слова, на території Казахстану проживає понад три мільйони етнічних росіян.

З травня 2023 року Росія звертається до мігрантів із Центральної Азії, аби ті воювали проти України. Їм обіцяють прискорене отримання громадянства та зарплати до 4160 доларів. Тим часом відомо, що в узбецьких мігрантів-будівельників у тимчасово окупованому Маріуполі конфіскували паспорти після прибуття до міста і змусили їх приєднатися до армії окупантів.

Відомство повідомило, що у Росії є щонайменше 6 мільйонів мігрантів з Центральної Азії, яких Кремль, ймовірно, вважає потенційними новобранцями.

“Росія, ймовірно, хоче уникнути подальших непопулярних заходів внутрішньої мобілізації напередодні президентських виборів 2024 року. Експлуатація іноземних громадян дозволяє Кремлю залучати додатковий персонал для своїх військових дій всупереч зростаючим жертвам”, — пояснювала британська розвідка.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *