ЗСУ знищили “очі” окупантів: ATACMS уразили радіолокаційну станцію “Небо-М” вартістю $100 млн

Підрозділи ракетних військ Збройних Сил України завдали успішного удару балістичними ракетами ATACMS по російській радіолокаційній станції “Небо-М”.

У Росії таких залишилось всього десять одиниць. Станція дуже дорога: її вартість становить понад 100 мільйонів доларів. Про успішне ураження сьогодні, 3 жовтня, повідомив Генштаб ЗСУ. У відомстві не надали подробиць щодо того, де саме була уражена радіолокаційна станція, і коли це відбулось.

Ворог має всього 10 РЛС “Небо-М”

Знищення РЛС “Небо-М” суттєво знижує здатність російскої армії виявляти, відстежувати і перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі.

“РЛС “Небо-М” є дуже складним об’єктом для ураження, що працює в стелс-режимі, скануючи горизонт у пошуках повітряних об’єктів. За наявною інформацією, в противника залишилося лише 10 працюючих систем цього типу, вартість кожної з яких оцінюється у понад 100 мільйонів доларів США”, – заявили у Генштабі ЗСУ.

Там додали, що знищення радіолокаційної станції створить сприятливий “повітряний коридор” для ефективного використання крилатих ракет Storm Shadow і SCALP-EG.

28 травня 2024 року під Луганськом внаслідок удару Збройних сил України було уражено радар “Небо-М”.

За непідтвердженими даними, у ніч на 30 травня 2024 року внаслідок удару Збройних сил України було знищено радар СВУ “Небо”, який базувався неподалік Армянська, у північній частині Кримського півострова.

У серпні нашим вогнем був знищений російський радар “РЛМ-М” радіолокаційного комплексу “Небо-СВУ” в Курській області.

“Небо-М”: що це за комплекс

“Небо-М” – міжвидовий мобільний радіолокаційний комплекс для виявлення аеродинамічних і балістичних об’єктів на середніх і великих висотах, входить в сімейство РЛС “Небо”. Радіолокаційний комплекс призначений для визначення трьох координат цілей. У комплексі використовується апаратура виявлення зі значними зонами виявлення невеликих і малопомітних цілей, в тому числі виготовлених за технологією стелс.

Радіолокаційний комплекс характеризується коротким часом прив’язки маршрутів для швидкісних цілей, високою швидкістю оновлення та видачі інформації, включаючи швидкісні та маневрові цілі, великими дальностями виявлення пусків балістичних ракет, великими стелями в режимі супроводу балістичних цілей.

Початок поставок на озброєння ЗС РФ – 2012 рік. Влітку 2017 року комплекс надійшов на озброєння військ Центрального військового округу.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *