Їх там… є: скільки солдатів строкової служби втратила РФ в Курській області

8 березня 2022 року, за два тижні після початку повномасштабного вторгнення, очільник Кремля Владімір Путін заявив, що російські солдати строкової служби не беруть участь у бойових діях. А вже 13 квітня ЗСУ знищили крейсер “Москва”, який обстрілював одеське узбережжя і на якому, як згодом встановили журналісти, були строковики. Попри це, Кремль не визнавав масову відправку солдатів строкової служби на війну з Україною.

16 березня 2024-го — на третій рік повномасштабної війни — тодішній міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу оголосив наказ про відведення “військ, укомплектованих строковиками, від лінії державного кордону на другий та третій ешелони”. Солдатів мали замінити на контрактників та добровольців. Проте як показала Курська операція, цього не зробили.

Точної інформації, скільки військових строкової служби ворожої армії було в Курській області, скільки з них потрапило у полон, загинуло, зникло безвісти, досі немає. Редакція розслідувань Суспільного взялася за власні підрахунки на основі інформації з відкритих джерел, щоб вкотре продемонструвати, як російське військово-політичне командування обдурює власних громадян.

Скільки строковиків відправили в Курську область

Цьогоріч міноборони РФ відзвітувало, що під час весняного призову в армію Росії набрали 150 тисяч строковиків. Посадовці наголошували, що їх не залучатимуть до “виконання завдань СВО”, тобто до участі у війні.

Проте російське законодавство таке залучення передбачає. За словами Грігорія Свєрдліна — засновника проєкту “Йдіть лісом”, який допомагає росіянами уникнути мобілізації, солдата строкової служби можуть направити на бойові дії за двох умов: він відслужив щонайменше чотири місяці та пройшов навчання з військово-облікової спеціальності.

З початку наступу ЗСУ на Курську область (з 6 серпня 2024-го) на гарячу лінію ініціативи почали звертались солдати-строковики, які були призвані цьогорічної весни і опинилися у зоні бойових дій. Прорив Сил оборони застав зненацька сотні з них у Курській області, зокрема в Суджі. 12 серпня, через шість днів після початку української операції, виконувач обов’язків губернатора області Алєксєй Смірнов розповідав на засіданні з Путіним, що влада не знає про долю понад двох тисяч осіб, серед яких є місцеві та строковики.

Суджа
Наслідки дронової атаки Суджі 6 серпня 2024 року. Телеграм-канал виконувача обов’язків губернатора Курської області Алєксєя Смірнова

В інтерв’ю для NBC News президент Володимир Зеленський заявив, що в полоні за час Курської операції опинилось понад 600 російських військових. Серед них — сотні строковиків.

Проте замість того, щоб відводити строковиків, російська влада зробила навпаки. У прикордонний з Україною регіон у серпні — вже після початку Курської операції — відправили, за даними російської правозахисної організації “Школа призовника”, солдатів-строковиків із десяти областей РФ, а також із Москви, Санкт-Петербурга і Бурятії.

Строковики РФ
За даними російської правозахисної організації “Школа призовника”, солдатів-строковиків відправили в Курську область із Кемеровської, Іркутської, Бєлгородської, Брянської, Ростовської, Калінінградської, Самарської, Ленінградської, Мурманської та Московської областей, а також із Москви, Санкт-Петербурга і Бурятії. Графіка: Суспільне

Батьки строковиків запевняли, що їхні сини не пройшли повну гарантовану програму навчання протягом чотирьох місяців. Також російські правозахисники повідомляли, що строковиків агітують підписувати контракти для відправки під Курськ.

14 серпня на сайті для розміщення петицій change.org родичі строковиків з 488 полку звернулись до президента РФ:

“Ми, батьки військовослужбовців, призваних на строкову службу, чиї сини охороняють державний кордон Курської області — в\ч 12721, 488 полк, 15,17,18 батальйони. Ми нічого не знаємо про долю своїх дітей, з більшістю з них втрачено зв’язок 5 і 6 серпня 2024 року. Звертаємося до міністерства оборони, військкоматів за місцем проживання, на гарячу лінію частини, але ніде нам не надають жодної інформації”.

До слова, в Інтернеті найбільше відео з військовополоненими з Курської області саме з цього підрозділу.

Скаржаться родичі строковиків з різних міст. Ми натрапили на інформацію, що з військової частини у Ленінградській області під Курськ перекинули 250 строковиків.

Російська адвокатка Рєгіна Івшина стверджує, що її правоохоронна група отримала звернення від родичів строковиків щонайменше з десяти військових частин, що може свідчити про відправку понад 1000 солдатів строкової служби РФ на оборону Курської області.

“Як мінімум тисячу строковиків точно відправили до Курська: 250 з Санкт-Петербурга, 100 з Москви, ще сотні з Ростова, Свердловська та Алтаю. І це тільки нижня межа. Очевидно, кількість більша”, — розповів прессекретар російського проєкту “Йдіть лісом” Іван Чувіляєв у коментарі для “Financial Times”.

Які російські підрозділи брали участь у боях у Курській області

Видання The Telegraph пояснює, що метою рейду українських сил в Курську область стала потреба в миттєвому ударі по слабкій обороні збройних сил РФ, превентивна дія проти відкриття нового фронту на Сумську область, а також поповнення обмінного фонду.

За інформацією BBC, значна частка полонених строковиків служила у вже згаданому 488 мотострілецькому полку, що базується у Клинцях Бєлгородської області. Аналітик “SkyNews” Майкл Кларк стверджував, що під час того, як строковики цього полку намагалися втекти від наступу українських сил, “кадирівці” (бійці чеченського полку спецпризначення “Ахмат”) відкрили по них вогонь, щоб зупинити хвилі дезертирства.

Під час рейду СБУ у Суджі 102 військових з 488 полку та “Ахмату” взяли у полон. Більшість була строковиками.

Десятки строковиків у Курській області, пише російське видання “Верстка”, проходили службу у військових частинах № 12721 (488 мотострілецький полк) і № 91704 (254 мотострілецький полк). На кордон з Україною їх почали відправляти у травні.

Також телеграм-канал “Осторожно, новости” повідомляв 13 серпня з посиланням на родичів військових, що в Курську область хочуть відправити строковиків із 80-ї мотострілецької дивізії.

Цю ж інформацію поширило російське видання “Медуза”, яке працює з-за кордону. Родичі військових скаржилися, що командування порушило слова Путіна, що строковиків не направлятимуть у зону бойових дій.

Строковики РФ
Російський строковик повідомляє матері, що його підрозділ з Мурманської області переводять в Курську область для відбиття атаки ЗСУ. З телеграм-каналу “Осторожно, новости”

Приблизні втрати

Наприкінці серпня 2024-го російська “Медіазона” писала про загибель щонайменше 172 солдатів строкової служби РФ за весь період повномасштабної війни в Україні. Це, зазначило видання, без врахування втрат у Курській області.

Інформацію про загиблих в Курській області російська сторона не оприлюднює. Редакція розслідувань Суспільного з повідомлень у соцмережах та ЗМІ РФ знайшла підтвердження про шістьох загиблих російських строковиків.

Це 22-річний Нікіта Добринін з Печорів Республіки Комі, 21-річний Захар Соснін з Миколаївського Забайкальського краю, 21-річний Руслан Гайнуллін з Радужного Ханти-Мансійського автономного округу, 18-річний Данііл Рубцов з Вологди, 22-річний Артьом Добродумський з Каменськ-Шахтинського Ростовської області та 19-річний Руслан Гєляжев з Ахтубінська Астраханської області.

Розбита колона російської військової техніки біля Рильська
Розбита колона російської військової техніки біля Рильська 9 серпня 2024 року. Коммерсантъ

За оцінками журналістів BBC, з початку українського контрнаступу і до кінця серпня в Курській області зник безвісти щонайменше 81 військовослужбовець строкової служби РФ.

За інформацією The Independent, загалом українські війська взяли в полон в Курській області понад дві тисячі російських солдатів. Серед них щонайменше 250 строковиків, повідомляли російські ЗМІ.

Цінність полонених російських строковиків для України

Курська операція стала унікальним явищем для всієї кампанії Сил оборони України з початку повномасштабного вторгнення Росії. Зокрема, завдяки їй майже одразу відбулось три великих обміни полоненими між Росією та Україною. Серед звільнених українських військових були й 43 бійці полку “Азов”, які потрапили у полон після боїв за Маріуполь у 2022-му.

строковики РФ
Воїни Національної гвардії, Збройних сил, Військово-морських сил, Державної прикордонної служби України під час обміну “115 на 115” 24 серпня 2024 року. З телеграм-каналу Володимира Зеленського

Перший обмін з початку наступу ЗСУ в Курській області Україна і Росія провели 24 серпня у форматі “115 на 115”. Обмінені російські військовослужбовці були строковиками, заявила “Інтерфаксу” уповноважена з прав людини у РФ Тетяна Москалькова. За запитом російської “Нової газети”, депутат держдуми Шамсаіл Саралієв повідомив, що всі повернені військові служили на кордоні Курської області.

строковики РФ
Звільнені російські військовополонені під час обміну “115 на 115” 24 серпня 2024 року. Кадр з відео Міноборони РФ

Російське видання “Важные истории” підрахувало, що в полоні в Україні після того обміну залишалися щонайменше 19 російських строковиків. Ще 66 строковиків вважаються зниклими безвісти. З урахуванням тих, хто залишився в полоні, загиблих, поранених і зниклих безвісти, проєкт стверджує, що в боях під Курськом постраждали близько 250 солдатів строкової служби.

14 вересня Росія та Україна обмінялись військовополоненими за формулою “103 на 103”. Російських військових, які потрапили в полон на Курському напрямку, доправлять на лікування і реабілітацію, заявило міноборони РФ.

Але як повідомляє “Верстка”, спираючись на слова матері одного з обміняних строковиків, бійців збираються повернути у військові частини. Син зателефонував їй і сказав, що групу везуть до Москви, а потім очікують, що їх повернуть до військової частини у Клинцях Брянської області, що межує з Україною.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *