Угорщина заблокувала кредит ЄС для України на 35 млрд євро: до виборів у США

Угорщина підтвердила у вівторок, що притримає кредит у розмірі 35 мільярдів євро, який Європейська комісія запропонувала для підтримки потерпілої від війни економіки України, доки Сполучені Штати не оберуть свого наступного президента 5 листопада, інформує Euronews.

Кредит, обговорюваний лідерами G7 у червні, передбачає використання заморожених на Заході активів російського центрального банку, оцінених у 300 мільярдів доларів. ЄС готовий виділити до 35 мільярдів євро з цих коштів для забезпечення кредиту, а решту коштів планують надати США та інші країни G7.

Угорщина заявила, що з питаннями санкцій і кредиту треба чекати до 5 листопада

Сполучені Штати стурбовані довгостроковою стабільністю безпрецедентного плану, враховуючи, що санкції ЄС щодо заморожених активів мають оновлюватися кожні шість місяців одноголосно. Це означає, що в будь-який момент одна держава-член може перешкодити продовженню, розморозити активи і привести весь проект в безлад.

Угорщина, зокрема, здобула репутацію блокуючої санкції, доки не доб’ється суперечливих поступок: деякі з яких йдуть на користь інтересам Кремля.

Щоб заспокоїти занепокоєння Вашингтона, Брюссель запропонував продовжити термін дії заморожених активів з шести до 36 місяців.
У той час як більшість країн-членів погоджуються з необхідністю швидко скористатися багатомільярдним кредитом з огляду на фінансові труднощі України, Угорщина, схоже, не поспішає: для Будапешта ключова поправка режиму санкцій має зачекати до 5 листопада.

Для схвалення кредиту потрібна кваліфікована більшість, але коригування санкцій вимагає одностайності. “Ми вважаємо, що це питання – продовження російських санкцій – має бути вирішене після виборів у США. Це позиція Угорщини”, – заявив у вівторок міністр фінансів Угорщини Міхай Варга після зустрічі міністрів у Люксембурзі.

Варга заявив, що у кандидатів у президенти США є “протилежні підходи до війни”

Варга стверджував, що два кандидати в президенти – Камала Гарріс і Дональд Трамп – виступають за два протилежні підходи до вирішення загарбницької війни Росії і що блок повинен базувати свої наступні кроки залежно від того, кого обере американський народ.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не приховував, що віддає перевагу кандидатурі Трампа. “Ми повинні подивитися, в якому напрямку рухається майбутня адміністрація США (з цього питання)”, – сказав Варга журналістам. “Ви бачите президентські вибори і кандидатську кампанію: є два абсолютно різні шляхи вирішення цієї проблеми. Перший – у напрямку до миру. І другий – продовжуючи війну”.

Міністр наголосив, що його колеги провели “чудову розмову” щодо кредиту в розмірі 35 мільярдів євро, але “звичайно, ми повинні почекати (до) листопада”.

Дебати навколо кредиту продовжаться в середу під час зустрічі послів ЄС у Брюсселі. Наразі Угорщина головує в Раді ЄС на ротаційній основі і їй доручено модерувати сесію.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *