Україна хоче мобілізувати ще 200 тисяч осіб до кінця року, – The Times

Британські журналісти зазначають, що цієї цілі стає дедалі важче досягти. У деякі дні більше половини чоловіків, які приходять до ТЦК, мають несумісні зі службою захворювання.

Україна має намір мобілізувати ще 200 тисяч новобранців до кінця 2024 року, але ці плани навряд чи вдасться втілити в життя. Про це повідомляє The Times.

Мобілізація в Україні: потрібно ще 200 тисяч людей

Автори публікації звертають увагу на те, що за підрахунками НАТО, в Росії набирають до війська близько 30 тисяч осіб щомісяця. “Ціль у 200 000 мобілізованих в Україні може бути дедалі необхіднішою, але її також стає дедалі важче досягти”, – зазначається у статті.

Працівник одного з ТЦК в Одесі розповів журналісту видання, що його відомство значно відстає від поставлених цілей. “Ми не мобілізуємо навіть 20 відсотків від того, що потрібно. Одеська область – одна з найгірших у списку”, – сказав працівник військкомату.

Він додав, що в деякі дні роздавали понад 100 повісток, на які відгукувалася лише жменька чоловіків. У розмові з журналістом працівник ТЦК поскаржився на корупцію, безгосподарності та розчарування у своєму відділі, через що “неможливо досягти наших цілей”. Посадовець повідомив, що його колеги брали хабарі у тисячі доларів, щоб підробити звільнення від військової служби.

Працівник військкомату також розповів, що у деякі дні більше половини чоловіків, які приходять до ТЦК, мають несумісні зі службою захворювання, як-от туберкульоз, гепатит або ВІЛ. “Багато людей ми привозимо на обстеження лише для того, щоб з’ясувати, що вони насправді хворі”, – сказав він.

Ситуація з мобілізацією пішла на спад, – нардеп

В Україні ситуація з мобілізацією пішла на спад у порівнянні з попередніми місяцями. Про це заявив секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в інтерв’ю Radio NV.

“Потрібно вживати заходів. Вони можуть для когось звучати радикально. Ми повинні розуміти, що у такому темпі дуже складно утримувати (рівень мобілізації – Ред.). Потрібно, щоб верховний головнокомандувач, міністр оборони  брали відповідальність, просили нардепів і разом використовували різні методи. Це мотивація, зниження призовного віку, мотивування різних категорій населення йти на контракт. Якщо ми в такому темпі будемо “спускати на гальмах”, то в нас скоро мобілізація взагалі піде в мінус. А якщо ще й Росія проведе мобілізацію, то я не знаю, що будуть робити. Це дуже серйозне питання”, – вважає Костенко.

Депутат наголосив, що необхідно брати в армію потрібних людей, а не всіх підряд. Адже мобілізують “обмежено придатних”, а на полі бою “нікого немає”. “Найбільша проблема в тому, що ми набираємо всіх підряд, а потім… У нас велика армія, а на полі бою нікого немає, адже набираємо обмежено придатних”, – сказав Костенко.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *