5 Жовтня, 2024 11:12 pm

Валерій Гинда ціною свого життя врятував побратимів. “Мушу захищати Україну”

Воїну, який дістав смертельні поранення під час ворожого артобстрілу на Донеччині, навіки 25.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, тернополянин Валерій Гинда повернувся з-за кордону. У вересні вступив до підрозділу “Гонор” у складі батальйону “Вовки Да Вінчі”. Швидко опанував військову справу, ставши вправним кулеметником. Боєць поліг 23 березня 2023-го на Донеччині.

У школі Валерій найбільше любив історію та фізкультуру. Від 10 років займався греко-римською боротьбою, згодом захопився мішаними бойовими мистецтвами. Мав завжди і всюди багато друзів.

“Хоч би куди він приходив, одразу опинявся у центрі уваги. І не робив для цього нічого особливого. Просто всі навколо відчували, що він — лідер, душа будь-якої компанії”, — каже друг дитинства Владислав Панчук.

Після школи Валерій навчався на факультеті економіки та управління Західноукраїнського національного університету. За фахом не працював. Фізично сильний та спортивно підготовлений юнак був охоронцем у різних закладах.

Перед великою війною Валерій Гинда поїхав за кордон на заробітки. Але повернувся, щоб воювати. І відомстити ворогам за свого тренера, який загинув у перші дні повномасштабного вторгнення. Сказав матері, що “мусить захищати Україну, бо інакше не зможе жити й дивитися у вічі іншим”. Він пішов до військкомату. Але до армії його брати не хотіли, бо на той час мав лише 24 роки. Потай від матері Валерій став подавати документи в добровольчі батальйони, попередньо купив собі все потрібне військове спорядження. І зрештою потрапив у спецпідрозділ “Гонор”.

Тернополянин дуже любив тварин. На війні завжди носив із собою трохи корму — ану ж побачить якогось голодного чотирилапого. “Син з дитинства просив, щоб купили йому собаку. Та, скажу щиро, я не дуже хотіла, бо тварина — це велика відповідальність, — розповідає пані Тетяна, мати воїна. — А у Валерчика були навчання, тренування, друзі”. Та хлопець схитрував. Домовився з друзями, що ті подарують йому на 16-річчя собаку. Так у Гиндів з’явилася пітбулька Берта, якій тепер дев’ять років. За словами матері, син також захоплювався машинами, любив швидкісну їзду. Згодом ці вміння добре кермувати не раз стали хлопцеві у пригоді.

22 березня Валерій зателефонував матері. Коротко повідомив, що був на виїзді, що втомлений і йде відпочивати. “Бережи себе, сину”, — сказала пані Тетяна. Наступного дня боєць разом із побратимами обороняв останню дорогу на Бахмут. “Десять молодих хлопців тримали “дорогу життя” та стояли проти 50 “вагнерівців”, — з сумом мовить далі мати воїна. — У бою Валерій як кулеметник прикрив побратимів, щоб ті змогли відійти. А сам загинув, діставши смертельні поранення під час ворожого артобстрілу”.

Поховали мужнього воїна на Алеї Героїв у Тернополі. Валерія Гинду нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Родина бійця зареєструвала петицію з проханням надати йому звання Героя України (посмертно).

…Коли Валерія не стало, собака Берта часто дивилася на його фото і… плакала. Кілька днів відмовлялася від їжі і води. Та, на щастя, “віджила” і тепер проводить багато часу з другом загиблого господаря. “Кажуть, що пітбулі агресивні. Та це не про Валерину собаку, — зауважує Владислав Панчук. — Берта — добра, вона — частинка мого друга. Валерій її сильно любив”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *