11 Жовтня, 2024 8:23 pm

Третя платіжка за газ: споживачі почали отримувати нові рахунки

Власники квартир у багатоповерхівках тепер мають платити окремо за техобслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

Щомісяця споживачам блакитного палива досі надходило дві платіжки — за фактично спожитий газ і за його доставку. Але у вересні-жовтні дехто отримав ще одну квитанцію. Її надіслали тим споживачам, у будинках яких газівники провели відповідні роботи. Про що йдеться?

— Це стосується суто мешканців багатоповерхівок і гуртожитків, — розповідає Петро Лукіянчук, керівник пресцентру Львівської філії “Газмережі”. — Якщо газові мережі в будинку експлуатуються менш як 25 років, то технічне обслуговування проводитимуть раз на п’ять років. Якщо ці мережі старші — експлуатуються більш ніж 25 років — то раз на три роки. Для техобслуговування внутрішньоквартирних газових мереж (а також газових мереж у приватних будинках) споживач має укласти додатковий договір.

— То скільки платитимуть споживачі за техобслуговування газових мереж і від чого залежить ця сума? 

— Споживачі отримують платіжки, де сума до оплати у середньому становить від 75 до 350 гривень. Вартість послуги залежить від обсягу проведених робіт. Зауважу, що додаткову квитанцію мешканці багатоповерхівок і гуртожитків отримуватимуть раз на три або п’ять років.

Нашим фахівцям потрібний доступ лише до однієї квартири. Звідти вони випробовують газопровід на щільність повітрям під тиском. Якщо тиск на манометрі (приладі, що забезпечує точність вимірів) падає, то це означає, що мережа негерметична — є витік на фланцевих чи на різьбових з’єднаннях. Тому далі фахівець за допомогою спеціального пристрою обстежує всю мережу, виявляє, локалізовує та ліквідовує витоки. Після цього газову мережу повторно перевіряють на щільність.

Якщо фахівцям треба докрутити лише дві гайки на різьбових з’єднаннях, де був витік, то вартість робіт не буде високою. А якщо йдеться про заміну зношених труб через корозію, то доведеться заплатити більше. Загалом наші фахівці перевірили газові мережі вже у понад 4000 будинків. І в кожному виявляли витік газу. В середньому в одному будинку їх може бути 12 — 15. Раніше внутрішньобудинкові газові мережі були на балансі у ЖЕКів, обслуговуючих компаній чи ОСББ. Договорів про техобслуговування цих мереж не укладали, а отже, їх не обстежували. Тому ситуація не найкраща.

Тепер загальну вартість робіт з техобслуговування газових мереж у будинку розділяють порівну на всіх власників квартир. До прикладу, у багатоповерхівці 90 квартир, а вартість виконаних робіт — 7 тисяч гривень. Відповідно, власникам квартир у цьому будинку надішлють платіжку із сумою до оплати 77,78 гривні.

— Скільки можуть тривати роботи? I чи попереджають про них завчасно?

— За десять днів до початку робіт наші працівники вивішують у будинку оголошення про техобслуговування газових мереж і попереджають керівника управляючої компанії чи ОСББ. Графік проведення цих робіт у багатоповерхівках до кінця цього року є у загальному доступі — на сайті. Кожен може з ним ознайомитися.

Зазвичай наші фахівці проводять техобслуговування будинку впродовж кількох годин і відновлюють газопостачання. Та бувають випадки, коли треба замінювати багато труб. Тоді роботи можуть тривати і два дні.

— А для чого запровадили третю платіжку? 

— Раніше плату нараховували одразу за фактично спожитий газ, за його доставку і за техобслуговування газових мереж. Тобто все було в одній платіжці. Тепер наше законодавство адаптовується до вимог ЄС. У Євросоюзі споживачі теж отримують три платіжки — за газ, за його розподіл і за техобслуговування мереж. Це важливо, аби ринок не був монополізований.

Споживач може сам обирати компанію, яка фахово займається технічним обслуговуванням газових мереж, і укладати з нею договір. Протягом 15 днів після надання послуги копію цього договору і акта про виконані роботи слід принести оператору ГРМ для підтвердження, що техобслуговування газових мереж проведено.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *