11 Жовтня, 2024 8:31 pm

О це так приголомшлива новина! На знищеному аеродромі перебувала ціла ескадрилья тактичної авіації ворога

За документами, це був навчальний аеродром, хоча його вже давно використовували як військовий.

Фото: Кримський вітер

Сьогодні у ночі 10 вересня, Сили оборони України успішно вдарили по російській авіабазі “Ханская”, що знаходиться за понад 400 кілометрів від лінії фронту в Адигеї. Як зазначають аналітики Defense Express, у результаті удару цілком можливо вдалось зачепити склад з боєприпасами, оскільки повідомлялося про евакуацію мешканців селища Роднікове поряд із авіабазою.

На супутникових знімках видно, що на аеродромі базуються військові літаки

При цьому, як вказують експерти, попри те, що аеродром позиціонується як навчальна авіабаза Краснодарського авіаційного училища, насправді вона вже давно використовується як військовий аеродром. Про це свідчать публічні актуальні супутникові знімки від ESA, на яких видно, що на летовищі базуються бойові літаки.

Експерти пояснюють, що розміри російських винищувачів типу Су-30, Су-34 та Су-35 дуже сильно відрізняються від розмірів навчально-тренувальних L-39 (розмах крила 15 метрів проти 9,5 метра). Крім того, більшість російських винищувачів та фронтових бомбардувальників має блакитний камуфляж і саме такі стоять на авіабазі.

“На супутниковому знімку за 6 вересня на авіабазі помічено 12 таких літаків, що точно відповідає штатній чисельності ескадрильї тактичної авіації”, – повідомляють експерти.

Про які саме бойові літаки йде мова, сказати неможливо через малу роздільну здатність зображень, однак найближчим часом мають з’явитися якісніші супутникові знімки, які дозволять оцінити реальний масштаб ураження, додають експерти.

ЗСУ могли влучити як у паливні резервуари, так і в склад авіабомб

Як повідомляли російські ЗМІ, в ніч на 10 жовтня, безпілотники атакували військовий аеродром в Адигеї. На відео з соцмереж видно потужні спалахи на аеродромі, а також звуки вибухів.

Першими про атаку на аеродром повідомили місцеві жителі. Система моніторингу пожеж NASA зафіксувала після атаки пожежу біля злітно-посадкової смуги аеродрому.

На місці пожежі знаходиться або склад ПММ, або паливні резервуари для літаків або склад авіабомб, пишуть у місцевих телеграм-каналах.

Раніше глава Адигеї підтвердив атаку та подальшу пожежу «у передмісті Майкопа» і заявив про евакуацію мешканців селища Джерельний, яке прилягає до військового летовища «Ханська». Атаку на аеродром офіційно не підтверджувала ні місцева влада, ні Міноборони РФ.

Згідно з відкритими даними, там дислокується 272-а учбова авіаційна Полоцька орденів Суворова та Кутузова авіаційна база 2-го розряду Краснодарського вищого військового авіаційного училища льотчиків. Як повідомив згодом очільник Центру протидії дезінформації при Раді нацбезпеки і оборони Андрій Коваленко, на аеродромі уражено склад паливно-мастильних матеріалів.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *