Британська контррозвідка попередила про нові загрози з боку Росії, Ірану та терористів

Ворожі спецслужби прагнуть посіяти хаос у Британії та Європі. Британська контррозвідка й поліція викрили 20 перацій, які потенційно становили смертельну загрозу для громадян.

Генеральний директор британської Служби безпеки, відомої також як МІ5, Кен Маккаллум заявив, що російські спецслужби прагнуть посіяти хаос у Британії та Європі загалом, а загроза з боку терористичних угруповань і далі зростає. Про це Маккаллум сказав у щорічній промові.

Росія підриває Європу через завербованих агентів

Значна частина промови Маккаллума була присвячена загрозам з боку Росії та Ірану. За його словами, РФ, попри вислання шпигунів під дипломатичним прикриттям із європейських держав, почала все частіше планувати операції через завербованих агентів. “ГРУ, зокрема, має незмінну місію – сіяти хаос на британських і європейських вулицях: ми бачили підпали, саботаж і багато іншого. Небезпечні дії, що проводяться з усе більшою нерозсудливістю”, – цитує Маккаллума Reuters.

Глава МІ5 відмовився розкривати подробиці російських операцій. Водночас він розповів, що із січня 2022 року британська контррозвідка й поліція викрили 20 підтримуваних Іраном операцій, які потенційно становили смертельну загрозу для громадян і резидентів Британії. Назагал кількість справ, які розслідує МІ5, за останній рік зросла на 48%.

“Аль-Каїда” намагається скористатися конфліктом на Близькому Сході

Окремо Маккаллум розповів, що найбільше його турбує така терористична тенденція, як посилення загрози з боку “Аль-Каїди”, що намагається скористатися конфліктом на Близькому Сході, і особливо “Ісламської держави”, яка відновила зусилля з “експорту” тероризму.

Водночас, констатував директор Секретної служби Британії, наразі конфлікт на Близькому Сході ще не переріс у масштабне насильство з боку бойовиків на британській території.

Раніше колишній міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс говорив, що альянс між Росією та Китаєм посилюється та становить загрозу для західних країн. “Якщо ми цінуємо нашу свободу та плекаємо нашу демократію, ми повинні бути стурбовані тим, що вони об’єднуються”, – зазначив він.

Колишній генеральний секретар НАТО Лорд Джордж Робертсон також говорив, що загрози для Великої Британії від повномасштабного вторгнення Росії в Україну “більше не є віддаленою можливістю”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *