Битва за Вугледар: чого очікувати після втрати цього стратегічно важливого міста на Донеччині

Майже два з половиною роки український гарнізон у Вугледарі відбивав масовані атаки росіян.

Нині місто фактично захоплене. Експерти кажуть: падіння Вугледару поставить у скрутне становище всю українську оборону на території аж до адміністративних кордонів з Дніпропетровською і Запорізькою областями.

— Завдяки нашому контролю над Вугледаром противник не міг налагодити пряме залізничне сполучення окупованих частин Луганської, Донецької областей та Криму з територією РФ, — розповідає Дмитро Снєгирьов, співголова громадської ініціативи “Права справа”. — А це, відповідно, серйозно впливало на логістику ворога в умовах інтенсивних бойових дій, адже “плече постачання” збільшувалося. Тому армія РФ хотіла відсунути Сили оборони України на відстань, яка не дозволяє нашим тримати під вогневим (артилерійським) контролем Волноваху.

Вугледар прикриває фланги Сил оборони в Донецькій області. Через відхід звідти у противника відкриється можливість просування по кількох напрямках, зокрема на Курахове. Існує і загроза просування у бік Запоріжжя. Якщо раніше було 300 — 320 обстрілів зі ствольної, реактивної артилерії, з використанням КАБів і ФАБів по території контрольованої ЗСУ Запорізької області, то тепер їх кількість доходить до 500. Це свідчить про можливі плани російських окупантів щодо інтенсифікації бойових дій на цьому напрямку.

Крім зовнішніх чинників, на оборону Вугледару впливали й внутрішні. Зокрема, незрозумілий характер ротацій бригад і деякі кадрові рішення. Як-от звільнення командира 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців полковника Івана Вінніка, який понад два роки з нею обороняв Вугледар. Це не додавало морально-психологічного духу нашим захисникам.

— Так, якщо ми не зможемо тримати під вогневим контролем залізничну гілку через Волноваху, то ворог матиме можливість відновити цю залізничну артерію, — додає Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив”. — А відповідно в Запорізькій області, де перебуває група військ “Дніпро” та “Схід”, РФ матиме одночасно три залізничні артерії, які будуть їх забезпечувати 24/7. Вочевидь, тоді варто очікувати хвилю наступальних дій у Запорізькій області й на Времівському напрямку. Не думаю, що ворог готує наступ на саме Запоріжжя. Його основна мета — вийти на адмінмежі Донецької області. Захопивши Вугледар, противник, ймовірно, рухатиметься у напрямку Курахового, спробує вийти на Велику Новосілку.

Зауважу, що ворог тиснув на місто одночасно з усіх сторін. РФ зосередила там підрозділи 68-го армійського корпусу, групу військ “Південь” та частково групу військ “Центр”. Фактично у Вугледарі тепер перебуває у межах 15 тисяч особового складу противника й велика кількість механізованої компоненти. Ворог доклав максимум зусиль, щоб його захопити.

— А Селидове не повторить долю Вугледару? 

● О. Коваленко:

— Ми маємо три логістичні артерії з цим містом. Тому, якщо одна з них буде перерізана, інші забезпечать звідти вихід. У Селидовому набагато краща ситуація, ніж у Вугледарі.

● Д. Снєгирьов:

— Зусилля окупантів направлені на можливість встановлення безпосереднього контролю над трасою Селидове — Покровськ, що значно погіршить наші позиції в активній обороні на цьому напрямку.

— Чи може ворог захопити Торецьк? 

● Д. Снєгирьов:

— У місті ведуться важкі бої. Причому на сьогодні не можна говорити про чітку лінію розмежування з огляду на інтенсивний характер бойових дій. Торецьк — це панівні висоти, котрі дають змогу Силам оборони тримати під вогневим контролем так звану Горлівську агломерацію. Тому окупанти й намагаються його захопити за будь-яку ціну.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *