10 Жовтня, 2024 1:19 am

“Мілтон” атакує Флориду: що відомо про ураган, який зірвав “Рамштайн” і плани NASA

Мегашторм, що стрімко наближається до узбережжя штату, вже викликав масову евакуацію та скасування важливих заходів.

Тисячі людей у США покинули свої домівки, рятуючись від можливо найбільшого, за останніми прогнозами, урагану, який у ці хвилини насувається на Флориду. Через стихію президент Джо Байден скасував свою поїздку у Європу.

У Флориді — масова евакуація

Синоптики Центру ураганів очікують, що “Мілтон” вийде на сушу навколо району Тампа-Бей у Флориді пізно ввечері в середу або рано вранці в четвер. Станом на ранок середи максимальна швидкість вітру становила близько 249 км/год.

П’ятнадцять із 67 округів Флориди видали накази про обов’язкову евакуацію принаймні частини жителів, що проживають вздовж більшої частини західного узбережжя від округу Кольєр до округу Леві. Серед них — 3,1 мільйона людей, які живуть у столичному районі Тампи, пише Reuters.

Попри те, що жителі Флориди звикли до ураганів, багато державних і місцевих чиновників попереджають, що “Мілтон” може бути найгіршим, що вони бачили.

Чому ураган набрав такої сили?

Як пояснює інформагентство, коли штормовий вітер перетворюється на ураган, він отримує енергію від тепла в поверхневих водах. Чим тепліша вода, тим більше палива для урагану. А завдяки змінам клімату, температура води підвищується. І цього року вода була особливо теплою, а 2024 рік може відзначитися найтеплішою середньою глобальною температурою повітря за всю історію спостережень.

Згідно з даними NOAA, поверхневі води Мексиканської затоки досягли рекордно високих температур близько 90 градусів за Фаренгейтом (32 градуси за Цельсієм) протягом останніх двох літ. А в середині вересня, лише за кілька тижнів до утворення “Мілтона”, Перська затока була найтеплішою для тієї пори року за всю історію спостережень.

Сила шторму визначається його постійною швидкістю вітру: ураган Категорії 1 має швидкість вітру 119-153 км/год, тоді як небезпечний шторм Категорії 5 має швидкість вітру 252 км/год або вище.

Як “Мілтон” зірвав “Рамштайн” і плани NASA

8 жовтня стало відомо, що американський лідер Джо Байден відклав поїздку до Німеччини через ураган. Про це повідомила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Американський президент залишиться вдома, щоб “проконтролювати підготовку до урагану “Мілтон” і реагування на нього”, а також стежити за поточними заходами з ліквідації наслідків урагану “Гелен” на південному сході країни.

Передбачалось, що Байден у Німеччині візьме участь у зустрічі Контактної групи з питань оборони України 12 жовтня, яка вперше особисто збереться на рівні лідерів.

Крім “Рамштайну”, “Мілтон” також зірвав плани зірвав плани Crew-8 із повернення на Землю, пише портал universemagazine.com. Через небезпечний мегашторм в Атлантиці троє астронавтів і один космонавт, які повинні були повернутися на Землю цього тижня на космічному кораблі SpaceX Crew Dragon, змушені залишитися на Міжнародній космічній станції (МКС) на невизначений термін. За інформацією NASA, їхнє повернення відбудеться не раніше 13 жовтня.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *