5 Жовтня, 2024 11:04 pm

Кумівство, земельні афери і кримінальна справа на 20 млн: у чому підозрюють мера Нетішина Супрунюка

Чому три гектари комунальної землі опинилися в безкоштовній оренді на 15 років і як міський голова Нетішина причетний до кримінальної справи з закупівлею дронів.

Ділові зустрічі – не в кабінеті міськради, а на парковці торговельного центру. “Атракціон небаченої щедрості” з роздачею комунальної землі в безкоштовну оренду на 15 років. І, нарешті, закупівля виконкомом дронів у сумнівних підрядників, яка стала підставою для відкриття кримінального провадження. Останнім часом місто енергетиків Нетішин на Хмельниччині та його мера Олександра Супрунюка супроводжують гучні скандали.

Чому мільйони, які мали б піти до бюджету Нетішина, опинились у приватних руках? І як із цим пов’язані міський депутат Вознюк, колишній податківець Сінгаєвський, бізнесмен Остапчук і міський голова Супрунюк? Розбиралась журналістка СтопКору Ольга Левицька.

Іди воюй, бл***, а не тут стій! Вали звідси, гнида“, – ось лише найбільш м’які вирази, якими зустрів появу журналістів СтопКору колишній керівник головного управління Міндоходів Волині Ігор Сінгаєвський. Ще б пак, адже медійники заскочили ексфіскала під час “ділової розмови” з головою Нетішина – Олександром Супрунюком, у робочий час. Але не в стінах міської ради, а поблизу одного з міських ТРЦ. Який, за словами місцевих, належить родині мера.

Таємним співрозмовником Супрунюка виявився колишній податківець Сінгаєвський

Цей так би мовити діалог справді відбувся під час нашого чергового відрядження до Нетішина. Щоб поспілкуватися з мером, ми вже традиційно поїхали до міської ради, де вже традиційно він був відсутній. А ми знали, де його шукати. У торговельному центрі, який, ймовірно, досі входить до сфери впливу чиновника. Інакше як пояснити, що саме там найчастіше припаркована автівка пана Супрунюка? Цікаво, про які важливі справи на парковці мали перетерти колишній податківець і чинний очільник міста?“, – коментує журналістка.

Але тюремна лайка з вуст чиновника – лише “квіточки”. А “ягідками” є мільйони гривень, яких недорахувався бюджет Нетішина під час війни.

Ідеться, зокрема, про комунальну землю площею близько 3 га, яка опинилась у довгостроковій оренді місцевого ФОПа навіть не за копійки, а взагалі безкоштовно. І за даними інсайдерських джерел СтопКору, до цієї нестачі ймовірно також особисто дотичний мер Супрунюк. До речі, від цієї ділянки до ТРЦ, де так любить працювати міський голова, – приблизно пів кілометра.

Три гектари комунальної промзони передали в оренду ФОП безкоштовно

Команда СтопКору вирушила на місце, де зафіксувала багато будівельних матеріалів, занедбані будівлі, а також стоянку для великогабаритного транспорту.

Це так звана промислова зона. Тут багато всього: і стоянка фур, і деревообробний цех, і різні склади. Усіма цими ангарами й іншими спорудами 15 років поспіль користується сам і здає в оренду ФОП Тарас Остапчук. Безкоштовно. Тобто три гектари державної землі безкоштовно віддали для заробітку якомусь бізнесмену“, – розповідає Ольга Левицька.

На території розташовані склади і стоянка фур

Цікаво, що самого Остапчука тут, схоже, давно (або й взагалі ніколи) не бачили.

Хоча не на камеру суборендарі показали стопкорівцям угоди, в яких існування Тараса Остапчука підтвердилося. А от документообігом, а може й грошовими операціями, на цій території займається поважна пані, яку тутешні кличуть “старша” – Валентина Федорівна.

Тарас Остапчук – він у Рівному чи в Києві. Я не знаю, де він знаходиться, поняття не маю. І я ні з ким посередником не виступала. Мені передали. Я навіть не буду казати хто. У Нетішині передали папери. Я пішла, забрала і віддала орендарям. І все“, – пояснює жінка.

Як сталось, що влада міста 15 років поспіль не помічала такої “діри” в бюджеті?

Адже навіть, за попередніми підрахунками експертів, за оренду комунальних гектарів не доплатили понад 4 мільйони гривень. Звісно, ймовірна “афера” почалась ще до приходу Супрунюка до влади в місті. Але вже за його каденції, як стверджують джерела, коли проводили інвентаризацію нетішинської землі, у Генплані цю територію закріпили саме за Остапчуком.

Супрунюк проігнорував питання про комунальну ділянку

А інші інсайдери додають: фінансове управління мерії начебто щоквартально доповідало про цю сумнівну безкоштовну оренду. Але Олександр Супрунюк на це ніяк не реагував. Поки справа не дійшла до суду. І коли Феміда нарахувала збитків для держави на мільйон гривень, бізнесмен, схоже, нашвидку продав приміщення.

А хто ж виступив покупцем? Як стверджують працівники розташованого тут підприємства, прізвище нового власника – відоме в Нетішині: Вознюк.

Сергій Вознюк – депутат Нетішинської міської ради і потужний підприємець. Входить у першу п’ятірку багатіїв Нетішинської міськради. Головне джерело доходу – ТОВ “Атоммонтаж сервіс”, де він директор і засновник. Примітно, що у квітні цього року Остапчук створив компанію з адресою на Промисловій, а за кілька місяців бенефіціаром цієї фірми став син Вознюка. У власності ТОВки наразі й перебуває вищезгадана будівля.

Депутат-мільйонер Сергій Вознюк

Підприємство міцно сидить на тендерах, і не лише для атомних електростанцій. З міського бюджету теж капають мільйони. Тож дружити з мером Супрунюком депутату Вознюку ще й як вигідно. Недарма він голосує за численні премії і надбавки для очільника“, – зазначає розслідувачка.

Аби уточнити вищевказану інформацію про продаж майна, журналісти СтопКору зателефонували вже колишньому власнику приміщень – Тарасу Остапчуку, який, власне, й заборгував мільйони місту. Однак той виявився небагатослівним.

Я не розумію предмету розмови. В мене було приміщення, була земельна ділянка міської ради, я хотів її взяти в оренду, оформлював документи, не оформив по багатьох причинах. Відбувся суд. Виграли Нетішин, заплатили, все. Питання немає“, – заявив підприємець.

Тоді з цими ж запитаннями про безкоштовні комунальні гектари стопкорівці вирішили звернутись до Супрунюка.

І оскільки у казенному кабінеті журналісти мера не знайшли, то навідалися до торгового центру. Там їх і облаяв колишній фіскал Сінгаєвський. А запитання: “за які ж заслуги ФОПу Остапчуку фактично подарували шмат промзони?” так і залишилося без відповіді. Так само таємниця – про що ж домовлялись на паркінгу експодатківець і очільник Нетішина.

Можливо, відповідь на це підкажуть будинки-близнюки, які розшукала знімальна група СтопКору? Це – досить рідкісне явище у приватному секторі, бо ж усі хочуть звести свій, унікальний, маєточок.

Будинки-близнюки родичок Сінгаєвського і Вознюка

Але тут, у Нетішині, просто двоє з одного тіста зліплені. При цьому один з будиночків належить навпіл дружині та тещі податківця-лихослова Сінгаєвського. А другий – депутату-мільйонеру Вознюку. Який тісний виявляється світ! Це ж як тісно потрібно дружити, щоб побудуватися один в один“, – коментує Ольга Левицька.

Сподіваємось, що цими “персонажами” пильніше зацікавляться правоохоронні органи.

Так само, наприклад, як за фактами одного з попередніх розслідувань СтопКору в Нетішині розпочали кримінальне провадження. Ідеться про ймовірне збагачення на дронах для військових.

За результатами проведення тендерів укладено низку договорів з одним підприємством, зареєстрованим в Київській області, а саме на поставку 1000 одиниць FPV-дронів. Загальна сума договорів становить понад 20 мільйонів гривень. Водночас, як встановлено слідством, дане підприємство поставило дрони з комплектуючими іншої якості, які не відповідають технічним вимогам, які були заявлені“, – коментує начальник слідчого відділу Шепетівської окружної прокуратури Роман Семенюк.

Він також зауважив, що різниця становить на сьогодні понад 5-7 мільйонів гривень. Й одному з фігурантів цього кримінального правопорушення вже повідомлено про підозру за частиною п’ятою статті 121 Кримінального кодексу України, а саме – привласнення чужого майна, вчинене в особливо великих розмірах, вчинене в умовах воєнного стану. Досудове розслідування наразі триває.

А от сам Супрунюк це коментує просто: так військові ж не скаржилися. Та чи означає це, що можна економити на наших бійцях?

На сьогоднішній день наша економіка відсотків напевно на 50 заробляє на війні, на військових… Тут ніде не дінешся… Але дурити і військових, і бюджет – це злочин, який, як на мене, має бути покараний. Тому що, з одного боку вихвалятися тією ж допомогою, а з іншого – на цьому заробляти, – нечесно. Це злочин“, – наголошує військовослужбовець, депутат Нетішинської міської ради Сергій Почебула.

Нагадаємо, на тлі гучних кримінальних справ і негараздів у місті Олександр Супрунюк нещодавно в’пяте за рік виніс на сесію проєкт рішення про встановлення премії і надбавок самому собі. І це – попри невдоволення громади його господарюванням та заклики до висловлення недовіри меру і його команді.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *