5 Жовтня, 2024 11:06 pm

Авто за 1,5 млн і заміський котедж: у декларації головного митника країни Звягінцева виявили “прогалини”

Розслідувачі СтопКору проаналізували статки топових митників Сергія Звягінцева і Дмитра Падуна: які ознаки збагачення можуть ховатись у їхніх деклараціях?

Державні чиновники чи підпільні мільйонери на утриманні багатих жінок? Дружина голови Державної митної служби Сергія Звягінцева не так давно стала власницею нової автівки вартістю понад півтора мільйони гривень, і це при тому, що офіційні доходи родини досить скромні. Не відстає від шефа і директор “департаменту тарифів” Дмитро Падун, у якого правоохоронці провели обшуки і виявили 100 тисяч доларів готівкою. І все це, ймовірно, лише верхівка корупційного айсберга.

Які таємниці ховають декларації Звягінцева і його підлеглих? І чи може йтися про сумнівне збагачення? Подробиці заможного життя топових митників країни – в ексклюзивному розслідуванні Марії Винниченко для СтопКору.

Від моменту, як Державна митна служба стала самостійним органом, на чолі структури змінилося вже шестеро керівників. 1 лютого 2023 року позицію в.о. голови посів Сергій Звягінцев. Утім, вже за 20 днів після призначення він раптово подав заяву на звільнення. Чому? Як припускають інсайдери, новий керівник на початку не міг призначати власні кадри ані на регіональних митницях, ані в центральному апараті. Тому й попросився “на вихід”.

Проте, схоже, цю можливість Звягінцев усе ж отримав, адже в кінці кінців таки залишився працювати в Держмитслужбі. Й одним з перших його призначень стала директорка юридичного департаменту – Ольга Кравченко, яку медіа називають колишньою соратницею держзрадника Дмитра Табачника. І це – лише “квіточки”, а “ягідками” стали наступні гучні скандали.

Діяльність Держмитслужби супроводжують скандали

Цього літа зʼявилась інформація, що у вищого ешелону митниці хотіли купити посади на найсмачніших митницях. Небачений розпродаж: 1 млн доларів за Львівську, 500 тисяч – Волинську, 200 тисяч – Чернівецьку. Власне, це літо виявилось щедрим для митників і на обшуки“, – коментує журналістка Марія Винниченко.

НАБУ викрили схему ''розпродажу'' посад на митницях

Ким і чим саме зацікавились правоохоронні органи?

Дмитро Падун відомий як директор департаменту контролю та адміністрування митних платежів Держмитслужби. В народі очолюваний ним підрозділ називають “департаментом тарифів”. Дивно, але Дмитро Петрович відсутній на офіційних фото та відео митної служби. Загалом його обличчя зустрічається тільки в трьох публікаціях в мережі.

Цього літа у Падуна провели обшуки. 3 липня 2024 року в його авто та квартирі вилучили понад 100 тисяч доларів, гаджети і 96 тисяч гривень.

Офіційні доходи родини Падуна досить скромні

Як свідчить декларація посадовця, у 2023 році загальна сума заощаджень Падуна та його дружини склала 175 тисяч гривень, 5,5 тисячі доларів та 5 тисяч євро. Хоча щомісячний дохід сімʼї, відовідно до того ж документу складає всього 82,5 тис. грн. Тож яким чином всього за рік у Падуна під час обшуків знайшли величезні суми “кешу”?

Ми в цьому році продали дві машини. І продали квартиру. Зараз будемо продавати будинок. Ми переїжджаємо в Київ. Гроші ці чесні. Я буду це доказувати колегам з правоохоронних органах. І я не вважаю себе людиною, яка замішана в корупційних скандалах. Квартири і машини – не на мені. Я ж запитав у колег, які у нас займаються цим питанням. Якщо це моя жінка, то вже коли буду подавати в 2025 році, до кінця березня, цю декларацію за 2024 рік, от тоді я це вкажу. Я запитався у колеги – впевнений, що це правильно“, – пояснює таку “колізію” сам Дмитро Падун.

Дмитро Падун і його реакція на питання журналістів

Що саме могла продати дружина пана Падуна – Яна Калюта – на понад 4 мільйони гривень?

Згідно з декларацією, на неї записані два авто: PORSCHE CAYENNE 2012 року (середня ринкова вартість – близько 23 тисяч доларів) і SUBARU FORESTER 2017 року (16 850 доларів). А от про яку квартиру з власності дружини говорив Дмитро Петрович? В його декларації за 2023 рік такого об’єкту немає. І загалом усі обʼєкти нерухомості досі світяться на дружині.

Авто записані на дружину Падуна

З 2023 року Дмитро Падун працює в Центральному апараті державної митної служби, що розташований в Києві. При цьому він не декларує жодного місця проживання у столиці.

Звісно, що всі розуміють: неможливо пʼять днів на тиждень їздити щоденно 500 км в одну сторону з Дніпра на роботу. І де ж тоді проживає топовий митник країни? Щоб знайти зачіпку, нам знадобились дві години спостереження. Пан Дмитро сумлінно працював того дня, адже саме тоді у його департаменті провели обшуки . І о 17:30 він вже був у дорозі до ЖК Парк Авеню“, – розповідає розслідувачка.

Дмитро Падун мешкає у закритому преміум-ЖК ''Парк Авеню''

Це – житловий комплекс класу “премуім”, де є абсолютно все для комфортного життя: спортивний майданчик, дитячий майданчик, зона відпочинку та місця для приготування барбекю. З інфраструктури на території маються супермаркети, кафе, ресторан і навіть фітнес-клуб формату “Делюкс” з басейном.

Одна з основних фішок цього комплексу – він повністю закритий, тут купа охорони не тільки на вході та заїзді, а й на самій території, 410 одиниць камер, вхід та заїзд винятково через персональні електронні картки. Проте для нашої команди найзакритіший ЖК у столиці – виклик, який ми успішно подолали, тож вже поспішаємо на територію. Піднімаємось на 9 поверх – і ось квартира, де, як нам вдалося зʼясувати, має проживати Дмитро Петрович із сімʼєю“, – зазначає журналістка.

У квартирі митника журналістам ніхто не відкрив

Утім, СтопКору ніхто не відчинив. Тож, щоб підтвердити, що Дмитро Петрович тут справді мешкає, медійники спустились на парковку.

Там знімальна група зафіксувала два авто. Одне з них журналістам вдалося задокументувати під час виїзду з Державної митної служби, а другу машину Дмитро Петрович декларує як власність дружини. Це – Range Rover 2012 року.

Обидва авто Падунів перебувают на парковці комплексу

І вже ввечері стопкорівці зустрілися з паном Падуном на парковці, де й вдалося поставити йому пряме запитання про таке місце проживання.

Чотири дні тому переїхав сюди. Забрав сімʼю з Дніпра і ми переїхали в цей ЖК. Жити будемо тут. Продаємо все в Дніпрі. Квартиру орендуємо. Вона тут коштує 60 тисяч грн. Абсолютно реальна ціна“, – заявив митник.

Але чи відповідають його слова дійсності?

Адже, як встановили розслідувачі, чиновник мешкає тут точно не чотири дні. СтопКору вдалося отримати відео, як він заїжджає на територію дуже закритого ЖК і прикладає карту. Кадри датовані 6 серпня, і Падун вже має ключ від комплексу. А зустріч зі СтопКором відбулась за 23 дні. До того ж, у нас є інформація, що за цими авто паркомісця закріплені вже місяць. А самі паркомісця належать власнику ось цієї квартири, площа якої 174,4 квадратних метри.

Тож скільки реально може коштувати така квартира в такому ЖК?

Якщо ми зараз з вами відкриємо зовнішні ресурси, на яких здають обʼєкти нерухомості в оренду, такі як OLX, наприклад, чи LUN.UA, ми там зможемо побачити позиції від 1000 доларів, в такому метражі приблизно – до 5000 доларів, в залежності від ремонту і комплектації обʼєкта. Якщо це ремонт, комплектація більш сучасна, більш дорога, то може бути і 2500, і 3000, і 5000 доларів в місяць оренда“, – коментує рієлтор Олексій Гнучіх.

Чому ж Дмитро Петрович не декларував за цілий рік місця проживання у Києві? Можливо, такий приклад йому подав очільник служби?

Після ознайомлення з деклараціями Сергія Звягінцева у редакції СтопКору виникло питання: як так вийшло, що за вісім років він не задекларував жодного доходу дружини, крім подарунку, ймовірно від її батька, на суму 600 тисяч грн? І яким чином домогосподарці вдалося відкласти 51 тисячу доларів та понад 40 000 євро? Адже, якщо скласти всі грошові активи, якими володіє Альона Звягінцева, сума сягне понад 4 млн грн.

Дружина Звягінцева має заощадження

Крім того, жінка купила авто, вартість якого Сергій Борисович вказав як 1 559 665 грн. і, хоча у дружини вже три роки як відкритий ФОП, пан Звягінцев чомусь не квапиться декларувати бізнес-доходи дружини.

Дружина Звягінцева є власницею двох іномарок

Аби поспілкуватись із головним митником країни, стопкорівці вирушили за адресою, де мав би мешкати чоловік. Алейого там не побачили ані в перший день, ані в другий.

Його авто ми біля будинку не зафіксували, так само не помітили авто його дружини. І службове авто за ним, вочевидь, також не приїжджало, адже з підʼїзду Звягінцев так і не вийшов“, – зауважує Марія Винниченко.

Можливо у родини Звягінцевих є інші, не такі очевидні активи, в тому числі й нерухомість?

В центрі столиці дружина Сергія в 2008 році купила квартиру, а в 2019 році її батько купив сусідню. Але і там двері журналістам ніхто не відчинив. Як повідомили сусіди, обидві квартири фактично належать самій Альоні, але сімʼя тут вже тривалий час не живе.

Крім того, за два тижні до початку повномасштабного вторгнення Сергій Звягінцев купив авто за майже 2 мільйони гривень. Дуже схоже авто наша знімальна група зафіксувала на території будинку, що належить тестю митника. Будинок розташований в селі Іванковичі Київської області в закритому котеджному містечку: басейн, газон, гарно облаштована територія, щось схоже на альтанку і тераса.

У цьому котеджному містечку живе тесть митника
На подвір'ї, схоже, припарковане авто за 2 млн грн
На території є басейн та зона відпочинку

Скільки все це може коштувати?

Ми не бачимо комплектацію всередині. Я можу попередньо сказати, що це від 250 тисяч доларів до півмільйона доларів. В залежності від того, які там документи на землю, які документи на сам будинок, ну і ремонт“, – наголошує рієлтор.

Між іншим, як встановили розслідувачі, фото дружини посадовця у фейсбуці, схоже, зроблені справді на цьому подвір’ї. Звісно, можливо, їх зробили просто під час гостювання у батька вдома. І, ймовірно, людині, яка не заробляє, якимось чином усе ж вдалося чесно відкласти 4 мільйони. Але усе це – лише припущення. Адже Сергій Звягінцев на жоден з наших телефонних дзвінків досі так і не відповів.

Дружина Звягінцева викладає в соцмережах фото з цього будинку

Нагадаємо, журналісти СтопКору також виявили, що очільник київського КП “Обрій” Максим Гаєвий веде лакшері-життя і декларує елітні статки. Хронометр Ulysse Nardin за понад пів мільйона гривень, колекція інших коштовних годинників, елітний автопарк, два шикарні маєтки з витворами мистецтва на стінах – ось лише деякі активи посадовця.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *