Списки “ухилянтів”, знайдені у голови Хмельницької обласної МСЕК: що може загрожувати тим, хто там зазначений

Про це Суспільне Хмельницький розповіла речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук.

За словами адвокатки Наталії Свірневської, тих, хто зазначений у списку, мають знайти та перевірити органи досудового розслідування.

“Треба буде встановлювати, правильний чи неправильний вказаний діагноз. Під час допиту повинні з’ясувати, чому людина звернулась у МСЕК. Можна перевірити, чи зверталась вона раніше за такою допомогою. Якщо доведуть, що діагноз неправильний, то будуть досліджуватися питання, як вдалось знайти людей, які погодились його встановити”, — зазначила адвокатка.

Наталія Свірневська пояснила, якщо буде доведено, що у людини зі списку неправильний діагноз, який “встановлений” з метою ухилення від мобілізації, їй може загрожувати відповідальність за статтею 336 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Адвокатка розповіла, якщо органи досудового розслідування встановлять, що крім цього, були надані гроші за те, щоб отримати діагноз, який би давав підстави на відстрочку чи на те, щоб не служити в ЗСУ, то такі дії можуть кваліфікуватися за статтею 369 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

“Будуть з’ясовувати, чи їх змусили дати хабар, чи вони самі його пропонували. Від цього залежатиме не тільки кваліфікація, але й міра покарання”, — пояснила Наталія Свірневська.

Що відомо про обшуки:

  • ДБР викрило керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяну Крупу та її сина Олександра, який обіймає керівну посаду у головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, на незаконному збагачені.
  • Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже 6 мільйонів доларів США, брендові прикраси та коштовності. Також родині топчиновників належать 30 об’єктів нерухомості, 9 автівок, нерухоме майно за кордоном тощо.
  • Правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути військової служби. У робочому кабінеті жінки виявили підроблені документи з переліком людей та фіктивними діагнозами.
  • З власних джерел Суспільного стало відомо, що Тетяна Крупа має інвалідність, її чоловік Володимир також.
  • Обласна організація партії “Слуга Народу” повідомила у заяві, ініціює відкликання Тетяни Крупи, яка була обрана депутатом від партії, але не є членом партії «Слуга Народу» за народною ініціативою.
  • Працівники ДБР затримали та повідомили про підозру у незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяні Крупі, у якої напередодні проводили обшуки.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *