У понеділок, 30 вересня, Україну накрила сильна пилова буря. Через неї в деяких регіонах України знизилася не тільки видимість, а й серйозно погіршилася якість повітря. Наскільки це небезпечно для здоров’я, хто в зоні ризику та як можна зменшити шкідливий вплив пилу на здоров’я, ми запитали в експерта.

Звідки в Україні пилова буря

У квітні 2024 року в Україні вже була пилова буря із Сахари – цього разу шкідливий пил до нас прийшов із Каспію. 30 вересня стихія вдарила по північних і східних областях України, а також зачепила центральні.

Як повідомили в Укргідрометцентрі, в Україну зайшли вітрові потоки з Каспійської низовини. Дрібний пил разом зі смогом осідають у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Черкаській та Кіровоградській областях, найбільшу концентрацію часток пилу зафіксовано в Сумській, Полтавській, Дніпропетровській та Миколаївській областях. За словами очевидців, через пил не видно горизонту та майже не видно сонця, вулиці вкриті пилом і важко дихати.

Як виглядає пилова буря з Каспію / телеграм-канал Українського гідрометцентру
Пилова буря з Каспію / телеграм-канал Українського гідрометцентру

Чим небезпечна пилова буря та як себе вберегти

За словами лікаря-терапевта Дмитра Барикова, під час пилових бур шкідливо дихати часточками цього пилу. Зокрема, пил із Каспію може містити пестициди, гербіциди, промислові речовини та радіонукліди. Це, своєю чергою, може не найкращим чином позначитися на здоров’ї, особливо тих людей, які перебувають у зоні ризику.

Найбільше пилова буря може завдати шкоди людям із захворюваннями бронхо-легеневої системи – бронхіальною астмою, хронічним обструктивним захворюванням легень. Крім того, таке явище може погіршити стан здоров’я тих, у кого є алергічні захворювання, тонзиліти, синусити. Варто очікувати загострення таких захворювань,

– каже лікар.

Тож під час пилової стихії потрібно дотримуватися деяких правил, щоб уберегти своє здоров’я.

Ось що радить МОЗ України:

  • не виходьте на вулицю без потреби;
  • закрийте вікна та двері, якщо потрібно, заклейте щілини скотчем і ущільніть зволоженою тканиною;
  • вимкніть вентиляційні системи, які несуть потоки повітря з вулиці;
  • при виході на вулицю використовуйте маску або респіратор;
  • проводьте вдома і на роботі вологе прибирання, поставте в приміщенні посуд із водою, щоб додатково зволожити повітря;
  • пийте достатню кількість води – 2-3 л на день для дорослих, якщо потрібно відновити сольовий баланс, пийте мінеральну лужну воду;
  • частіше приймайте душ.

Також Дмитро Бариков радить під час виходу з дому змочувати ватно-марлеві пов’язки водою або фізіологічним розчином.

Пилова буря - як себе вберегти / інфографіка МОЗ України

За інформацією МОЗ, попередньо пилова буря в Україні може тривати до п’ятниці – доки напрямок вітру не зміниться на південний та західний.