12 Жовтня, 2024 2:20 pm

Україна готова до миру, але Путін не йде на контакт, — МЗС Німеччини

Російський диктатор продовжує посилати сигнали на користь війни

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що російський диктатор Володимир Путін не готовий обговорювати припинення війни в Україні. Останніми днями він навіть відмовляється від телефонних розмов із канцлером Олафом Шольцом, повідомляє Reuters.

Бербок: Путін не готовий до переговорів про закінчення війни в Україні

“Він відмовляється прийняти мир і щодня посилає черговий сигнал на користь війни та руйнувань. Цими днями він навіть не готовий розмовляти з канцлером Німеччини телефоном”, — сказала Анналена Бербок.

Як повідомила німецька урядовиця, “Україна готова до справедливого миру”, проте російський диктатор не готовий обговорювати тему посередництва щодо встановлення миру в країні.

11 жовтня президент України Володимир Зеленський зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Останній перед переговорами заявив, що Німеччина спільно зі ще трьома країнами НАТО готує великий пакет військової допомоги для України на 1,4 млрд євро, який планують надати до кінця 2024 року, передає “Європейська правда”.

“До кінця року за підтримки наших партнерів – Бельгії, Данії, Норвегії – ми поставимо в Україну ще один пакет на суму 1,4 млрд євро. Він включає також ППО – IRIS-T, Skynex, “Гепарди”, гаубиці, самохідні артилерійські установки, бронемашини, бойові дрони, РЛС, боєприпаси”, – повідомив Шольц.

При цьому канцлер нагадав, що його країна перебуває на другому місці за рівнем підтримки України у світі, і на першому — у Європі.

Зеленський у Європі

Цього тижня Зеленський зустрічався з союзниками в Європі, щоб представити “план перемоги щодо припинення війни. Ще одна мета візиту глави держави — ще раз наполягти на необхідності застосування зброї великої дальності, яка може вдарити глибше по території Росії. Втім деталі його плану не розголошуються.

Крім Шольца, Зеленський зустрівся з президентом Франції Емануелем Макроном та главою італійського уряду Джорджією Мелоні, а у Ватикані президент України побачився з Папою Франциском.

Європейське дипломатичне джерело повідомило, що нічого особливо нового в “плані перемоги” не було, пише Reuters.

Нагадаємо, Зеленський після зустрічі з Макроном заявив, що вони не обговорювали можливість укладання угоди з Росією щодо припинення вогню в обмін на гарантії безпеки з боку НАТО.

“Це не тема наших дискусій, жодних перемирій, ми не хотіли про це говорити. Я бачив у ЗМІ щось таке. Росія багато працює зі ЗМІ, із цією інформацією, тому тут усе зрозуміло”, — сказав президент.

Поїздка Зеленського відбувається в критичний момент, коли Київ намагається змінити динаміку на полі бою перед президентськими виборами в США в листопаді. Крім того, взимку очікується новий шквал ударів по українській енергетичній інфраструктурі.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *