12 Жовтня, 2024 12:22 pm

Міносвіти підтримало заборону на спілкування російською під час шкільних перерв

Міністерство освіти та науки України сьогодні, 11 жовтня, підтримало законопроект про заборону спілкуватися російською мовою на перервах у школах.

Про це повідомив міністр освіти Оксен Лісовий під час виступу у Верховній Раді. Він зазначив, що законопроект міністерство підтримало, однак надало “деякі зауваження”.

Лісовий: російська мова – це зброя проти України

Під час Години запитань до уряду, нардеп Ярослав Юрчишин запитав у міністра освіти Оксена Лісового, чи підтримує Міносвіти законопроект Наталії Піпи щодо забезпечення створення українськомовного освітнього середовища в закладах освіти.

“Що стосується законопроекту, ініціативи Наталі Піпи, то ми, Міністерство освіти, законопроект із деякими зауваженнями підтримали”, – сказав Оксен Лісовий.

Він також додав, що в будь-яких рішеннях, які захищають українську мову, слід передбачити можливість рівноцінного, рівноправного розвитку мов національних спільнот Європейського Союзу. “Це, безумовно, в жодному разі не поширюється на мову країни-агресора. Ми розуміємо, що мова використовується як зброя, як передумова для агресії”, – сказав Лісовий.

Він додав, що Україна повинна дбати про мови корінних народів, мови національних спільнот, і найголовніше – дбати про розвиток української мови.

Без російської на перервах: що передбачає законопроект

Народна депутатка Наталія Піпа пропоунє внести зміни до Закону України “Про освіту” з метою забезпечення створення українськомовного освітнього середовища в закладах освіти.

У пояснювальній записці нардепка пише, що українська мова визначена виключно мовою освітнього процесу, при цьому цей процес неформально відбувається також на перервах та після занять на території закладу освіти. Там же діти часто спілкуються іноземною мовою, переважно мовою країни-агресора – російською.

За результатами моніторингу, проведеного Державною службою якості освіти України та Уповноваженим із захисту державної мови, російська мова лишається поширеною у повсякденному спілкуванні учасників освітнього процесу у Східному та Південному макрорегіонах.

Серед загальної кількості опитаних учнів/учениць кожен третій старшокласник під час перерви розмовляє як українською, так і російською та переважно російською (минулоріч – кожен п’ятий).

Зазначається, що 90% вчителів продовжують спілкуватися українською мовою з учнями на перервах. Водночас опитування учнівства показало, що відсоток учителів, які розмовляють під час навчальних занять та на перервах виключно українською мовою нижчий – 78% вчителів спілкуються під час уроків тільки українською мовою (минулого року – 82%), 69% – під час перерви (минулого року – 74%).

“Метою і завданнями прийняття законопроєкту є закріплення на законодавчому рівні чітких обов’язків суб’єктів освітньої діяльності, їхніх засновників, керівників та працівників створювати у закладі освіти українськомовне освітнє середовище, підтримувати та забезпечувати його існування.

Тобто умови, за яких учасники освітнього процесу спілкуються між собою лише державною мовою як під час формального освітнього процесу, так і під час неформальної та неструктурованої взаємодії між собою у приміщеннях та на території суб’єкта освітньої діяльності”, – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *