Чехія передає Україні всі свої бронетранспортери Pbv 302: колону бронетехніки помітили у Чехії (відео)

Цих бронемашин може вистачити для повного укомплектування 5 бригад ЗСУ.

Швеція передає Україні всі свої Pbv 302, які, попри свій вік, як і раніше, залишаються серйозними машинами. У мережі з’явилося відео цілого ешелону бронетранспортерів Pbv 302, які готуються відправити зі Швеції в Україну. Відео зняв у Чехії місцевий оглядач.

 

Шведські Pbv 302: бронетехніка, що перевершує радянські аналоги

Дехто розчарований, називаючи їх застарілою зброєю 1960-х років. Проросійські сайти та нефахівці розповсюджують дезінформацію. Інформація про те, що Швеція передасть Pbv 302 зі своїх запасів, надійшла ще у травні, і це є позитивною новиною, пише український військовий експерт Олександр Коваленко.

Pbv 302 — хороша бронемашина, що перевершує радянські аналоги, такі як БТР-50П та БМП/БМД-1/2/3. Вона витримує попадання 20-мм снарядів спереду, тоді як такі снаряди роблять наскрізні отвори в радянських БМП/БМД-1/2/3.

Pbv 302 має гарну мобільність, прохідність і низький тиск на грунт, що дозволяє їй діяти на болотистій місцевості.

Щобільше, Швеція передає Україні всі свої Pbv 302. У 2024 році на зберіганні було близько 170 машин Pbv 302, що достатньо для повного укомплектування 5 бригад ЗСУ. Машини знаходяться на зберіганні з 2014 року та збереглися у відмінному стані.

“Так, я згоден, що машина морально застаріла і не відповідає сучасним викликам війни, але в умовах гострого дефіциту бронетехніки і нітрохи не кращої, а навіть гіршої ситуації у противника, вони дуже й до речі…” — додає експерт.

Швеція також передасть запчастини до бронетранспортерів

Про те, що Швеція передасть Україні всі бронетранспортери Pansarbandvagn 302 (Pbv 302) було відомо ще у травні цього року. В уряді країни повідомили, що вони увійдуть до 16-го пакета оборонної допомоги.
Зазначалося, що українські військові формують нові бригади, тому країна має гостру потребу в додатковій бронетехніці.

Шведський уряд повідомив, що разом із Pbv 302 буде надано запасні частини, обладнання для технічного обслуговування та боєприпаси, що значно підсилить оборонні можливості ЗСУ.

За даними порталу “Мілітарний”, шведський гусеничний бронетранспортер Pansarbandvagn 302 розроблений компанією Hаgglund & Sоner у 1960-х роках. На озброєння до армії вони почали надходити у 1966 році, всього було виготовлено 644 машини.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *