19 Жовтня, 2024 1:17 pm

«Готуйтесь хоча б психологічно». Якщо війна триватиме ще п’ять років, в Україні почнеться призов жінок — Портников

Журналіст, публіцист і письменник Віталій Портников висловив думку, що якщо війна Росії проти України триватиме ще два-три роки, то мобілізаційний вік знизять, а в разі її продовження на п’ять років — розпочнеться призов жінок.

Про це він заявив у неділю, 13 жовтня, в етері телеканалу Еспресо, коментуючи новини про те, що працівники ТЦК та СП почали проводити перевірки в ресторанах, торгово-розважальних центрах та на концертах у різних містах України.

«Треба розуміти, що по розвитку війни це все буде більш жорстким ставати. Треба обʼєктивно це розуміти, якщо ми погоджуємося з парадигмою довгої війни, з якої немає виходу, буде потрібна додаткова мобілізація, про що я неодноразово говорив», — вважає Портников.

На думку журналіста, з часом влада змушена буде знизити мобілізаційний вік і почати призивати жінок.

«Не треба мати ілюзій, що цього не буде відбуватися. Якщо війна продовжиться ще два-три роки, буде зменшуватись призовний вік, якщо продовжиться пʼять років, будуть призивати жінок. Чому Ізраїль призиває жінок? Це ж не від хорошого життя, а тому, що в них певна кількість населення на ту кількість населення країн, які готові воювати проти Ізраїлю», — додав Портников.

Також він зазначив, що українцям «варто готуватися до такого розвитку подій хоча б психологічно».

16 вересня комітет Ради з питань нацбезпеки і оборони підтримав законопроєкт № 11379-д, який передбачає заборону мобілізації обмежено придатних до 25 років.

17 вересня голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Міністерство оборони найближчими днями видасть наказ про заборону мобілізації чоловіків віком від 18 до 25 років, яких визнали обмежено придатними у воєнний час, а народні депутати паралельно обговорюватимуть із представниками Міноборони та Генштабу, як звільнити зі служби тих, кого уже мобілізовано, і замінити їх іншими бійцями.

Мобілізація жінок в Україні не проводиться. Водночас військовий облік жінок стосується лише тих, хто здобув освіту за визначеними статтею 1 Закону України Про військовий обов’язок і військову службу спеціальностями.

17 червня у Міноборони повідомили, що понад 210 000 жінок оновили свої дані через застосунок Резерв+.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *