17 Жовтня, 2024 9:27 pm

Ворог підійшов за 4 кілометри до великого українського міста: триває евакуація населення

26-тисячний Куп’янськ порожніє на очах: люди масово покидають свої домівки.

На Куп’янському напрямку обстановка швидко змінюється, триває евакуація місцевих жителів, сказав Олег Синєгубов в ефірі всеукраїнського телемарафону UA Разом. За його словами російські окупанти вже наближалися до Куп’янська на відстань у 4 кілометри.

На всю громаду залишилось 3500 мирних мешканців

Сили оборони знищують ворога, події розгортаються швидко. Проводиться евакуація населення. Потрібно забезпечити ЗСУ умови для ведення ефективної оборони. Про це заявив керівник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Він також розповів про те, що жителям Куп’янська небезпечно залишатися в місті.

“Ворог уже наближався найближче до кордону Куп’янська на 4 км. Звичайно, ЗСУ його постійно знищують, але та динаміка, яка є, вона несе небезпеку для цивільного населення і цього населеного пункту. Тому, ми повинні сприяти нашим ЗСУ вести ефективну оборону. І для цього ми повинні евакуювати цивільне населення”, – зазначив чиновник.

Також він додав, що з міста вже виїжджають працівники комунальних служб.

“Тому ці служби будуть виїжджати і вже виїжджають. І вже оформляють собі віддалені робочі місця, в глибині нашої території”, – сказав Синєгубов.

За словами Синєгубова, пріоритет для евакуації населення – лівий берег Оскола. “Тому, що там уже внаслідок обстрілів відсутні комунікації: тепло, вода, електрика. З тих територій плануємо вивезти близько 2,5 тисячі жителів”, – пояснив голова Харківської ОВА.

За словами Синєгубова наразі у всій Куп’янській громаді залишилось три з половиною тисячі мешканців. Але кожного дня з небезпечних районів виїжджають приблизно по 250 людей.

Ворог має завдання будь-що захопити місто

Останніми днями ситуація на Куп’янському напрямку загострилася. За словами командира батальйону Ахіллес 92-ї Окремої штурмової бригади Юрія Федоренка, війська РФ намагаються вийти на лівобережжя річки Оскіл і там закріпитися. Також окупантам поставили завдання із захоплення Куп’янська-Вузлового.

Російські окупанти були за декілька кілометрів від Куп’янська, вважають аналітики Інституту вивчення війни. Днями вони повідомляли про бої в населеному пункті Петропавлівка, що неподалік від міста.

У Куп’янську і ще трьох громадах буде проведено евакуацію, сказав Олег Синєгубов 15 жовтня. На лівому березі Оскола найскладніша ситуація, через ворожі обстріли там не можна буде гарантувати відновлення водопостачання, теплопостачання та опалення.

Як пише Forbes, на південь від міста розташоване селище Куп’янськ-Вузловий, яке є великим залізничним вузлом – там сходяться гілки залізниці на п’яти напрямках. Північніше – на російські Бєлгород і Валуйки. На південний схід – на окуповані Сватове – Рубіжне – Попасну. Південно-західніше – на деокупований Святогірськ. На північний захід – на Харків.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *