13 Жовтня, 2024 7:28 pm

На 103 метри під воду без кисню: фридайверка Катерина Садурська встановила рекорд

Українка зуміла затримати подих на 3 хвилини і 19 секунд.

Чемпіонат світу, який приймала Греція, зібрав 140 найкращих спортсменів з понад 37 країн. Україну на змаганні представляла колишня синхроністка збірної, а нині фридайверка Катерина Садурська.

На третій день чемпіонату українка пірнула під воду на глибину 103 метри — і це новий національний рекорд! Катерина пірнала у моноласті з постійною вагою. Шлях на глибину й назад тривав 3 хвилини і 19 секунд. Саме на стільки часу вона зуміла затримати дихання.

На глибині 50 метрів на спортсменку очікував фридайвер зі служби безпеки, який супроводжував її до поверхні. На глибині 25 метрів до них долучилися інші фридайвери, які готові були за потреби надати українці допомогу. Однак вона самостійно дісталася поверхні, жадібно ковтнула повітря, одразу усміхнулася і показала знак “Ok”.

“На змаганнях я пірнала у ластах на 92 метри, на тренуванні занурилася на 100 метрів, а тепер — на 103, — з гордістю каже Катерина Садурська. — На поверхні я дуже замерзла, бо одягнула тонкий гідрокостюм. У ньому зручніше, але холодніше. Проте мій заплив видався ідеальним. Я чудово почувалася під час занурення, спокійно виконала свою роботу й на поверхню повернулась з усмішкою. Це моя фішка (усміхається)!

Чи не було страшно? Я все життя займалась синхронним плаванням, була у збірній, двічі їздила на Олімпіади, двічі ставала чемпіонкою Європи, призеркою чемпіонату світу. Тож затримувати подих навчена з дитинства.

Зрозуміло, що без спеціальної підготовки на такі глибини пірнати не можна. Там тиск великий, плюс після 80-го метра не пробивається світло. Без підготовки знепритомніти за таких умов дуже легко. Важливо тренуватися і правильно розраховувати свої сили”.

Катерина Садурська також є авторкою абсолютного світового рекорду в дисципліні CNF (пірнання з постійною вагою без ластів), яка вважається найскладнішою у фридайвінгу. 29 липня минулого року на турнірі, що проходив на Карибах, українка занурилась на глибину 77 метрів.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *