13 Жовтня, 2024 7:31 pm

У бою з вагнерівцями поліг 50-річний Йосип Штремпел. “Не віддам ворогові ні метра нашої землі”

Стікаючи кров’ю, боєць ще намагався врятувати життя свого командира…

Йосип Штремпел був етнічним угорцем, народився на Закарпатті. Понад 20 років працював у Чехії. Згодом жив на Херсонщині, де знайшов свою долю. Захищати Україну пішов з Тернополя, куди в час великої війни переїхав з родиною. Добрий, спокійний, розумний, підприємливий, чудовий чоловік та батько. Таким назавжди залишиться воїн у пам’яті рідних, друзів і знайомих.

Йосип був другою дитиною у сім’ї. Батьки хлопчика розлучилися, тож йому довелося швидко подорослішати. “З 14 років він працював на сезонних сільськогосподарських роботах, — розповідає Тетяна Скрипка, дружина воїна. — Після закінчення 9 класу вивчився на електромайстра, поїхав у Чехію, де прожив 20 років”. За кордоном закарпатець разом із товаришем мав власну справу — швейний цех. У 2011 році Йосип повернувся в Україну та поїхав доглядати хворого батька, який на той час мешкав у Скадовську, що на Херсонщині. Там вони з Тетяною і познайомилися. Незабаром почали жити у селищі Козацьке. “Йосип подружився з моїм сином Миколою, якому тоді було 10 років”, — мовить пані Скрипка. Через два роки у подружжя народилася донька Богдана.

“Таких працьовитих людей, як Йосип, я мало коли зустрічав, — згадує Володимир Жданов, знайомий та колега воїна. — На Херсонщині він відкрив свій бізнес, став успішним підприємцем. Запросив мене з ним працювати. Ми виготовляли тротуарну плитку, бетонні огорожі, пам’ятники. Йосип був ще й дуже начитаним, багато розповідав про українську історію. Але ту справжню, не з радянських підручників, спотворену росіянами”.

У час пандемії коронавірусу Йосип вимушено закрив цех. Дружина Тетяна, медсестра за фахом, стала працювати у Новокаховській лікарні. Туди влаштувався і її чоловік — оператором з обслуговування кисневих балонів. А невдовзі почалося повномасштабне вторгнення.

Два місяці сім’я прожила в окупації. Коли вороги занадилися до будинку родини в Козацькому, переїхали до Тернополя. У квітні 2022-го Йосип і пасерб Микола пішли у військкомат і стали на захист України. Після навчання у складі 67-ї окремої механізованої бригади поїхали на фронт. Щодня чоловік і син телефонували або писали Тетяні. Йосип радів, що виганяв рашистську нечисть з Миколаївщини та Херсонщини, яка стала йому рідною. Мріяв визволити Козацьке, де прожив з родиною щасливих 11 років. Але…

Востаннє зателефонував дружині 28 лютого 2023-го. Попередив, що певний час не буде на зв’язку. “П’ять днів не мала від чоловіка жодного повідомлення і почала телефонувати побратимам, — розповідає Тетяна Скрипка. — 8 березня мені сказали, що він живий. Далі — знову невідомість. А 15 березня з військкомату повідомили, що коханого не стало. Йосип загинув у селі Площанка Луганської області під час бою з вагнерівцями”. За словами побратимів, у ту посадку ніхто не хотів іти, бо було небезпечно, зголосилося декілька старших за віком воїнів. З ними був і Йосип, який не раз казав, що не віддасть ворогові ані метра української землі. У запеклому бою воїна поранили. Стікаючи кров’ю, він ще намагався врятувати свого командира. Але в той час їх накрило артилерійським вогнем… Дружина каже: Йосип так відчайдушно боровся, що коли додому привезли тіло, то побачила пальці, стерті ледь не до кісток від гачка автомата.

В останню дорогу Йосипа Штремпеля провели в Тернополі. Воїна посмертно нагородили медаллю “Пурпурове серце” та орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Родина подала петицію про присвоєння бійцю звання Героя України.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *