12 Жовтня, 2024 6:28 pm

Небесне тіло із хвостом: на вечірньому небі неозброєним оком можна побачити комету

Наступного разу “гостя” з хмари Оорта повернеться в Сонячну систему аж у 2131 році.

Повна назва цієї довгоперіодичної комети — C/2023 A3 (Цзицзіньшань — ATLAS). Відкрили її науковці Китаю і ПАР. Уперше комета була помічена в космосі 9 січня 2023 року обсерваторією Цзицзіньшань, потім зникла з поля видимості. Але невдовзі, 22 лютого того ж року, її зафіксував телескоп системи ATLAS у Південноафриканській астрономічній обсерваторії. Звідси подвійна назва космічного об’єкта.

Максимальне зближення комети із Землею відбуватиметься сьогодні, 12 жовтня, на відстані 71 мільйон кілометрів. Це досить далеко, щоб не вважати Цзицзіньшань — ATLAS загрозою для нашої планети. І досить близько, щоб ми могли її побачити.

— 27 вересня Цзицзіньшань — ATLAS пройшла перигелій, тобто найближче місце до Сонця на орбіті, — каже Володимир Кажанов, астрофізик. — Швидкість цієї комети — понад 60 кілометрів за секунду, тож Цзицзіньшань — ATLAS змогла б подолати гравітацію Сонця і полетіти вглиб космосу. Але цього не сталося, і астрофотографи вже зафіксували яскравий об’єкт із хвостом 25 вересня просто в небі над Новою Зеландією, 26 вересня — над чилійською пустелею Атакама і в Бразилії. Сподіваюся, така нагода буде і в українських любителів астрономії.

— Що відомо про цю комету? 

— Вважається, що вона прилетіла з хмари Оорта — це гіпотетична область Сонячної системи, що є джерелом комет з довгим періодом обертання, які прилітають у Сонячну систему.

— Що відбулося, коли комета наблизилася до Сонця?

— Її ядро, розмір якого сягає 1 — 2 кілометри, розігрілося до сотень градусів. Газ із ядра перейшов із твердого стану в газоподібний. Водяна пара та суміш газів винесли назовні частинки пилу і каменів, що й формують довгий яскравий хвіст. Під час проходження перигелію комета стала яскравішою якраз завдяки тому, що газ і пил виділялися найбільш інтенсивно.

— Де найкраще спостерігати за цією кометою? I чи можна її побачити неозброєним оком? 

— Так, її можна буде побачити навіть без телескопа, тому Цзицзіньшань — ATLAS вже назвали великою кометою. Хоча присутність любительського бінокля поліпшить видимість. 13 — 15 жовтня комета буде максимально помітна на вечірньому небосхилі. Найкращий час для спостережень — 18.30 — 19.00. Шукаймо яскравий об’єкт на західній частині неба, де догорає світило. Далі з кожним днем космічна гостя буде віддалятися від Сонця, ставатиме менш помітна.

Єдине, що, можливо, дещо зіпсує ефект від спостережень за кометою, це Місяць, що тепер прибуває. Його світло розсіюється в атмосфері, через це все небо трохи світліше. Тому в місті для споглядань краще обирати місця подалі від високих будинків, вуличних вогнів. Орбіта Цзицзіньшань — ATLAS має період близько 107 років. Це означає, що вона повернеться у Сонячну систему приблизно 2131 року. Тож не прогавмо шансу.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *