22 Жовтня, 2024 8:43 am

В США знали, що Путін хоче відродити СРСР, але нічого не зробили, – ексдиректор ЦРУ

В Америці Путіна завжди сприймали як ворога демократії.

Фото: вікіпедія

США від початку правління сприймали Володимира Путіна як ворога, який хоче ослабити Штати. Про це  в інтерв’ю LIGA.net розповів ексдиректор ЦРУ і колишній міністр оборони США Леон Панетта.

У США ніколи не вірили усьому, що говорив Путін під час свого правління

Він зазначив, що коли йшлося про Центрально-Східну Європу, Америку від часу встановлення вертикалі влади Путіна на початку 2000-х найбільше хвилювало, що він прийшов у Кремль, щоб відновити СРСР. У Штатах бачили, що диктатор РФ робить усе в цьому напрямку, каже Панетта.

Проте, за його словами, через недовіру ЦРУ до слів Путіна, США також не повірили йому 2008-го, коли той відкрито казав, що нападе на Україну, якщо вона спробує вступити в НАТО.

“Ми не вірили усьому, що говорив Путін. Зокрема, тому, що казав про колишні республіки СРСР, які отримали незалежність. А дарма. Ми завжди сприймали колишні радянські республіки як суверенні, які будують власні держави після колапсу СРСР. Цю державність, на думку лідерів США, не можна скасувати ні тоді, ні у майбутньому”, – сказав ексглава ЦРУ.

Від загрози для пост-радянських країн до загрози НАТО

Нині ж Британія та США вважають, що світ перебуває під найсерйознішою загрозою з часів Холодної війни. Причиною цьому є Російська Федерація. Риторика Росії, яка є головною загрозою для Альянсу, доволі гучна та агресивна, але Північноатлантичний альянс достатньо сильний, щоб відстояти безпеку кожної країни-союзниці.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі керівників оборонних відомств Альянсу сказав генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє Укрінформ.

“Росія залишається найбільш значною та прямою загрозою безпеці Альянсу, і Путін вдається до все більш безвідповідальної риторики. Москва може бути гучною, але НАТО залишається сильним”, – зазначив керівник Альянсу.

Він зауважив, що для союзників важливо підтримувати спроможності як звичайного озброєння, так і ядерних сил стримування, включаючи їх модернізацію та проведення відповідних тренувань. Минулого понеділка в НАТО розпочалися щорічні регулярні ядерні навчання “Steadfast Noon”, в яких взяли участь понад 60 літаків.

При цьому Рютте наголосив, що ці тренування регулярні і проводилися далеко від кордонів Росії та без використання бойової зброї. “Основною метою ядерного потенціалу НАТО є збереження миру, запобігання примусу та стримування агресії”, – наголосив генеральний секретар.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *