22 Жовтня, 2024 8:56 am

Новий рекорд від ЗСУ: українські захисники вразили російський комплекс “Бук-М3” вартістю 100 мільйонів доларів

Боєприпас вартістю лише $500 знищив дорогий російський “Бук”. Застосування та успішне ураження цілі на відстані 60 кілометрів можна назвати рекордним для такого засобу.

Оператори Сил безпілотних систем знищили пускову установку новітнього російського зенітного ракетного комплексу Бук-М3. Про це повідомляє пресслужба СБС.

ЗСУ уразили російський комплекс “Бук-М3”

21 жовтня підрозділи Сил безпілотних систем у взаємодії з іншими складовими Сил оборони виявили за 60 кілометрів від лінії бойового зіткнення установку 9А317М ворожого ЗРК “Бук-М3”. Машина була знищена мультироторним дроном-бомбардувальником за допомогою вільнопадаючого боєприпасу, що уразив одну з ракет на установці та спричинив детонацію боєкомплекту.

“Цей приклад вкотре демонструє ефективність сучасних технологій: боєприпас вартістю лише $500 знищив ударний компонент ворожої системи ППО, яка в повній комплектації оцінюється приблизно в $100 млн”, — зазначили у пресслужбі СБС.

Звичайна відстань роботи дронів-бомбардувальників становить 20 кілометрів. Ця відстань може бути збільшена більш як до 40 км для модифікованих бортів з антеною супутникового зв’язку, де радіус роботи обмежується запасом енергії акумуляторів. Застосування та успішне ураження цілі на відстані 60 км можна назвати рекордним для такого засобу.

Ударний дрон-бомбардувальник R-34«Бук-M3» — це зенітний комплекс середньої дальності, котрий є вкрай важливим компонентом протиповітряної оборони окупантів. Він забезпечує прикриття наземних військ від української авіації та здатен працювати з тилових районів по цілях за межами фронту.

Характерною особливістю цього комплексу, яка візуально вирізняє його від попередньої моделі “Бук-M2”, є нові зенітні ракети, що зберігаються у герметичних транспортно-пускових контейнерах циліндричної форми.

Нові ракети комплексу значно розширили його потенціал, забезпечуючи перехоплення аеродинамічних цілей на відстані до 70 кілометрів та висоті до 35 000 метрів.

Успіхи ЗСУ спричинили окупантам проблеми

Удари СБУ по складах в РФ позбавляють ворога ресурсів для ведення війни та вже призвели до нестачі у росіян снарядів на фронті. Про це пише політолог Олексій Загородній.

Експерт підкреслює, що все більше підприємств з РФ одночасно перебувають під санкціями Заходу і “дроновими санкціями” від СБУ. “Важко сказати, які з санкцій більш ефективні. Думаю “дронові” від Служби чудово доповнюють фінансові від американців. Втім одна перевага у наших санкцій є. Їх не обійдеш, і з третіми країнами не домовишся. Найкращий переговорник, якого ми можемо сьогодні відправити в РФ – це дрон від СБУ”, – вважає Загородній.

Політолог акцентує, що удари Служби Безпеки по російським складам позбавляють ворога ресурсів для ведення війни. “Склади вибухали весь минулий місяць у різних частинах РФ. Після масованих атак дронів СБУ по складах і заводах, росіяни вже відчувають нестачу снарядів на фронті. Паритету у снарядах ще немає, але ситуація краща ніж була до прильотів”, – пише експерт.

“Кожний підірваний на російській території снаряд – це снаряд, який не долетів до нашої землі. КАБ, що не впав у Харкові чи Запоріжжі. Снаряд, який замість прильоту по позиціям ЗСУ, порадував феєрверком жителів російської глухомані. Такі потужні вибухи за тисячі кілометрів від фронту мають значний психологічний ефект. Перенесення війни на територію ворога, безумовно, наближає закінчення війни”, – резюмує Загородній.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *