22 Жовтня, 2024 8:37 am

На Куп’янському напрямку у ворога все пішло не за планом

Кілька тисяч військових країни-агресора Росії разом із великою кількістю військової техніки зосереджено на Куп’янському напрямку, який РФ використовує для стримування українських сил.

Росіяни тиснуть тільки там, де відчують, що ми не витримуємо

В інтерв’ю Главреду виконавчий директор Українського центру безпеки і співробітництва Дмитро Жмайло розповів про потенціал резервів та ресурсів противника там.

За його словами, промацування української оборони та просування вперед на Куп’янщині є елементом дій, які окупанти виконують по усій лінії фронту. На цьому напрямку ворог намагається стримувати українське угруповання, щоб командування ЗСУ не перекидало резерви на пріоритетну лінію Вугледар-Курахово-Покровськ.

“Росіяни тиснуть там, де відчують, що ми не витримуємо. Проте я не думаю, що саме Харківщина стане їхнім пріоритетом”, – наголосив він.

Жмайло зауважив, що така мета не вкладається ідеологію Кремля щодо повної окупації Донецької та Луганської областей. Цей план Росія намагалася реалізувати ще влітку 2022 року.

“Події на Покровщині розгортаються не так швидко, як хотілося б росіянам. Навіть наш плацдарм на схід від річки Вовча на Курахівському напрямі не ліквідовано. І доки вони не вирішать питання там, просування на інших ділянках фронту із залученням величезної кількості резервів навряд чи можливе”, – додав виконавчий директор Українського центру безпеки та співробітництва.

Нагадаємо, що окупаційні війська РФ заїжджають на територію Розівського і Пологівського районів Запорізької області. Вони тримаються якомога далі лінії фронту, але це не ротація, це саме накопичення певних резервів для майбутніх спроб продовження наступальних операцій.

ЗСУ пішли в контратаку і хламали плани ворога

Більше того, замість наступу на Харківщині ворог змушений оборонятися. Заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко повідомив, що на Харківщині Силам оборони України вдалося провести контратаки навколо населеного пункту Піщане.

“На Харківщині, попри плани ворога просунутися та захопити Куп’янськ та Куп’янськ-Вузловий, нашим військам вдалося провести контратаки навколо Піщаного та південніше. Є там позитивна перспектива, бо треба нагадати, що противник стосовно Куп’янська мав плани просуватися з метою розрізати наше угруповання навпіл, на північну частину, де Куп’янськ, та південну. Крім того, просуваючись на Вовчанськ, якби загарбнику вдалося пройти далі, то це був би захід ворога у тил та у фланг нашого угруповання, яке захищає Куп’янськ та Куп’янськ-Вузловий. Тому останнім часом і відбулися відповідні позитивні дії Сил оборони України щодо покращення ситуації”, – прокоментував генерал-лейтенант в ефірі “Еспресо”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *