22 Жовтня, 2024 9:04 pm

Генпрокурор Андрій Костін йде з посади через скандали з МСЕК

Після викриття злочинних схем із МСЕК, генеральний прокурор подав у відставку, визнавши необхідність політичної відповідальності.

У вівторок, 22 жовтня, генеральний прокурор України Андрій Костін написав заяву про звільнення. Про це повідомила пресслужба його офісу.

Причина відставки генпрокурора — скандали з МСЕК

“Президент України сьогодні провів засідання РНБО щодо очевидно аморальної ситуації з фальшивими інвалідностями посадових осіб державних органів. Зараз на всіх рівнях в державі тривають перевірки, розслідуються кримінальні провадження. Багато ганебних фактів зловживань встановлено і в системі органів прокуратури України”, – йдеться у заяві Андрія Костіна.

Він додав, що мають бути не лише скасовані всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей, не лише чіткі законодавчі та організаційні зміни, але й персональна відповідальність.

“У тому числі політична відповідальність. Я вдячний президенту України та Верховній Раді України за довіру. Але в цій ситуації вважаю правильним заявити про звільнення з посади генерального прокурора”, — повідомив Андрій Костін.

Скандали з обласними МСЕК

Минулого тижня головний редактор порталу “Цензор.Нет” Юрій Бутусов, посилаючись на джерела, опублікував список з пів сотні прокурорів Хмельницької області зі статусом інваліда II групи.

Після скандалу, який розгорівся у публічному просторі, керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник, який також фігурує серед інвалідів, звільнився з посади, а Офіс Генерального прокурора України розпочав розслідування.

Розслідування громадського “Центру протидії корупції” показало, що фальшиву інвалідність із виплатами пенсій отримали також прокурори Харківщини, Сумщини, Дніпропетровщини.

Президент Володимир Зеленський відреагував на ситуацію з медкомісіями та скликав РНБО.

“Встановлено багато фактів порушень та очевидно фальшивих інвалідностей посадовців. Доповідали премʼєр-міністр Денис Шмигаль, міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко та міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович щодо кроків, які повинні бути зроблені на урядовому рівні”, – розповів президент, додавши, що РНБО також розглянула ситуацію в системі органів прокуратури.

За матеріалами СБУ підозру вже отримали 64 посадовці МСЕК, а також скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність. Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк повідомив за підсумками засідання РНБО.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *